Strīdi par minimālo algu var nogremdēt Latvijas valdību

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrs, Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns saskata centienus "izstumt" JKP no valdības, jo premjers neatbalsta piedāvājumus par minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Domstarpības budžeta veidošanā var sagraut esošo valdību, raksta avīze "Segodņa". Attiecības starp premjeru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") un vicepremjeru, tieslietu ministru Jāni Bordānu (Jaunā konservatīvā partija, JKP) ir ļoti asas.

"Mēs nevaram spert šādu soli!"

Valdības vadītājs Kariņš nav gatavs atbalstīt konservatoru šefa "beznosacījuma prasību" sakarā ar minimālās algas un neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 500 eiro. Kariņš, līdzīgi Finanšu ministrijai, uzskata, ka tik strauja minimālās algas paaugstināšana novedīs pie budžeta izdevumu kāpuma – attiecīgi būs jāpalielina algas tām budžeta finansēto profesiju pārstāvjiem, kuri šodien saņem 500-600 eiro. Turklāt strauja neapliekamā minimuma pieauguma dēļ budžets nesaņems vismaz 120-140 miljonus eiro. "Mēs nevaram spert šādu soli!" pārliecināts premjers.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Algu līdz 430 eiro Latvijā saņem 15% darbinieku

"Jauno konservatoru" līderis nevēlas samierināties ar šādu premjera attieksmi.

"Jautājums ir, vai tiek izrādīts kaut kāds respekts pret mūsu piedāvājumiem? Vai tiek izrādīta vēlme vismaz? Šobrīd mēs to vēlmi neredzam tajos dokumentālajos materiālos," paziņoja Bordāns.

Savukārt Kariņš norādīja, ka "jaunajiem konservatoriem" vairāk jāstrādā komandā un vārds "es" jānomaina uz "mēs". Ja "jaunie konservatori" nevēlēsies strādāt komandā, Kariņa valdība var izbeigt savu pastāvēšanu.

Parunāja un aizmirsa

"Jaunajiem konservatoriem" gandrīz deviņos mēnešos darba valdošajā koalīcijā pagaidām nav izdevies īstenot nevienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem. Un liekas, ka 2020. gada budžets nenesīs šai partijai neko pozitīvu tās priekšvēlēšanu programmas īstenošanā.

Vai Bordāns un visa viņa Saeimas frakcija spēs to "norīt" un nobalsot pat viņiem neizdevīgu budžetu? Jautājums pagaidām paliek atvērts. Taču matemātika ir nelokāma: bez 15 Jaunās konservatīvās partijas deputātiem valdībai Saeimā nebūs vairākuma. Savukārt valsts budžeta projekta noraidīšana otrajā lasījumā automātiski novedīs pie valdības atlaišanas.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrs paskaidroja, kāpēc Latvijā nebūs 500 eiro minimālās algas

Atgādināsim, ka pirms vēlēšanām "jaunie konservatori" solīja jau no šī gada paaugstināt minimālo algu līdz 500 eiro, noteikt tādā pašā apmērā neapliekamo minimumu algām un pensijām. Tāpat solījumu vidū bija arī ārsta likmes paaugstinājums vismaz līdz 1700 eiro, pabalstu, tostarp ģimeņu pabalstu paaugstinājums. "Jaunie konservatori" solījās samazināt ministriju skaitu no esošajām 13 līdz 8…

Nekas no šī plāna nav izpildīts, un, spriežot pēc visa, netiks īstenots arī nākamgad. No tā arī izriet rezultāts: ja vēlēšanas notiktu šodien, tad JKP, saskaņā ar aptaujām, varētu arī nepārvarēt 5% barjeru.

Attiecības starp premjeru un "jaunajiem konservatoriem" saasinājās pēc tam, kad Kariņš un citi atteicās ieklausīties Bordāna lūgumā atlikt Valsts drošības dienesta šefa posteņa kandidatūras izskatīšanu slēgtā Ministru Kabineta sēdē. Tāpat premjers, maigi izsakoties, vēsi uztvēra Bordāna iniciatīvu par ģenerālprokurora Kalnmeiera pārbaudes procedūras uzsākšanu par viņa atbilstību ieņemamajam amatam.

Ziņu lente
0