Vadītāji izmācīsies par ārstiem, diagnostika 10 minūtēs: Latvijas ātrā palīdzība pārveidosies

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые машины неотложной помощи в Латвии
Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd ātrajā palīdzībā ir vairāk nekā 500 vakanču un trūkst 50 brigādes, pastāstīja NMPD vadītāja Liene Cipule.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests plāno tuvāko sešu gadu laikā pāriet pie brigādēm, kuras sastāvēs tikai no diviem cilvēkiem, paziņoja NMPD vadītāja Liene Cipule, vēsta Dienas Bizness.

Pēc viņas sacītā, demogrāfiskā situācija Latvijā un darba tirgus tendences ir tādas, ka ātrā palīdzība jau tagad ir spiesta plānot izmaiņas.

Доктор - Sputnik Latvija
Cipule: Latvijā vienkārši trūkst ārstu

Pēc viņas sacītā, NMPD iespēju robežās saglabās trīs cilvēku brigādes, sevišķi tas skars sarežģītus izsaukumus. Taču Cipule atzina, ka tuvāko sešu gadu laikā visticamāk notiks pāreja uz divu cilvēku brigādēm. Tie var būt divi mediķi – šādas brigādes uzņemsies sarežģītākos izsaukumus, bet var būt mediķis un speciāli apmācīts šoferis – viņi izbrauks uz mazāk sarežģītiem izsaukumiem.

Pēc Cipules sacītā, patlaban ātrajā palīdzībā trūkst 587 mediķi, un vēl 200 cilvēki tuvākajā laikā izies pensijā. NMPD vadītāja uzsvēra, ka ir neiespējami nodrošināt tika liela skaita medicīniskā personāla piesaisti, pat ja Latvijā atbrauks strādnieki no ārzemēm. Tādēļ ir svarīgi šobrīd veikt visas izmaiņas, lai sagatavotos cilvēkresursu trūkumam.

NMPD jaunā stratēģija paredz arī virkni citu risinājumu, kuru mērķis ir samazināt laiku, kuru mediķi pavada izsaukuma vietā, uzlabot brigāžu pieejamību un sniedzamās palīdzības kvalitāti. Infarkta diagnostikai ārstam būs 10 minūtes, un divu stundu laikā pacients būs jānogādā stacionārā. Insulta gadījumā priekšlaicīgai diagnostikai būs atveltītas 15 minūtes un četrarpus stundas ceļam līdz stacionāram. Smagu traumu gadījumā pacients būs jānogādā slimnīcā stundas laikā. Kā arī prioritāte būs grūtniecēm vai dzemdētājām – ik gadu neatliekamā palīdzība izbrauc uz simts izsaukumiem, kas saistīti ar dzemdībām ārpus stacionāra.

Врач - Sputnik Latvija
Labāk nāve, nekā krievu ārsts: Latvijas deputāts nepiekrīt Ministru Kabineta rīcībai

Tāpat ātrā palīdzība grasās izmantot helikopterus – līdz 15 lidojumiem gadā.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka NMPD plāno paaugstināt maksas pakalpojumu cenas.

Par ātrās palīdzības izsaukšanu gadījumos, kad netiek apdraudēta dzīvība, šobrīd maksa sastāda 56,56 eiro, savukārt septembrī tā tiks palielināta līdz 62,20 eiro. Un ātrās palīdzības izsaukšana personai, kurai nav tiesību saņemt valsts apmaksātus pakalpojumu, lielākoties tie ir ārvalstu pilsoņi, no septembra izmaksās 144,51 eiro līdzšinējo 133,39 eiro vietā.

Ja NMPD brigāde pēc pacienta pieprasījuma viņu ved nevis uz tuvāko slimnīcu, bet kādu citu ārstniecības iestādi, kur sniedz neatliekamo palīdzību, tas maksās 56,38 eiro, tagadējo 51,23 eiro vietā.

NMPD ik gadu plāno saņemt vairāk nekā 603 tūkstošus eiro par maksas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0