Eksperts par Krievijas telekanālu aizliegšanu: tālāk būs aizliegts elpot krieviski

© Sputnik / Александр НатрускинВладимир Брутер
Владимир Брутер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā humanitāri politisko pētījumu institūta eksperts Vladimirs Bruters uzskata, ka visi informācijas kari tiek sinhronizēti no kaut kāda kopēja centra, kas atbild par rusofobijas līmeni Baltijas valstīs.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vērsusies Saeimā ar lūgumu steidzami ieviest grozījumus likumā, kas regulē telekanālu translācijas ierobežojumus. Krievijas telekanālus Latvijā translē dažādās ES valstīs, piemēram, Lielbritānijā vai Zviedrijā reģistrētas kompānijas. Pašreizējā kārtība nosaka: lai ierobežotu apraidi, NEPLP vispirms jāvēršas pēc atļaujas pie telekanāla izcelsmes valsts vietējā regulatora. NEPLP lūdz vienkāršot šo kārtību.

 Российский тележурналист Владимир Познер - Sputnik Latvija
Pozners par "Rossija RTR" aizliegšanu Latvijā: tātad, varasiestādēm ir no kā baidīties

Politologs, starptautiskā humanitāri politisko pētījumu institūta eksperts Vladimirs Bruters atzīmēja, ka Latvijā jau pašlaik ir pilnvērtīga cenzūra, bet NEPLP pieprasa aizkaru, kas, pēc viņu domām, varētu pārtraukt informācijas plūsmu no pašu izdomātās frontes otrās puses. Eiropas Savienībai vajadzētu paskaidrot Latvijai, ka tamlīdzīga rīcība nav pieļaujama, pretējā gadījumā kļūs skaidrs, ka ES atbalsta tādu politiku.

Eksperts uzskata, ka visi informācijas kari tiek sinhronizēti no kaut kāda kopēja centra, kas atbild par rusofobijas līmeni Baltijas valstīs. Ja gandrīz puse valsts iedzīvotāju vēlas skatīties Krievijas kanālu, kā varasiestādes var tam pretoties, vaicāja Bruters.

"Mēģinājums radīt formulu, kurā Latvijas krievu tautības iedzīvotāji tiek turēti ķīlniekos... bet pēc tam mēs aizliegsim jums elpot krieviski," teica Bruters intervijā Sputnik Latvija.

Iepriekš vēstīts, ka 31. janvārī NEPLP sēdē pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem aizliegt Krievijas telekanāla "Rossija RTR" retranslāciju un programmu izplatīšanu. Latvija uzskata, ka šis pasākums plānots ar mērķi pasargāt valsti no "Kremļa propagandas" un palīdzēt "aizsargāt informācijas telpu".

Komentējot situāciju, Krievijas vēstniecība šo aizliegumu nosauca par pļauku vārda brīvībai Latvijā un negodīgas konkurences izpausmi mediju telpā.

Ziņu lente
0