Saldā ekspansija: Latvijas šokolāde nezaudē pozīcijas

© Sputnik / Тимур СеливановСтенд Laima
Стенд Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izstādē "Prodekspo 2019" Maskavā Latvijas konditorejas biznesa veterāni pastāstīja, ar ko Krievijas tirgus ir labāks par Ķīnas, kādi "Laima" saldumi teju pārvācās uz Sahalīnu un kāpēc nav vērts politizēt konfekšu iepakojumu.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik, Timurs Seļivanovs. Atbildes sankcijas slēgušas vairumam Latvijas produktu piekļuvi Krievijas tirgum, taču saldumi "Laima" kā pārdevās Krievijā, tā arī joprojām pārdodas. Kompānijas Orkla Confectionery & Snacks Latvija – saldumu zīmola īpašnieces - pārstāvji atbrauca tikties ar partneriem no Krievijas starptautiskajā izstādē "Prodekspo 2019" Maskavā.

Lai gan abu valstu attiecības kļuvušas vēsākās, Orkla izdodas nopelnīt Krievijā apmēram četrus miljonus eiro gadā – 5% no kopējā pārdošanas apjoma. Baltijas kompānijas konfektes pārdodas Krievijas lielākajās pilsētās, un nesen teju aizbrauca uz Tālajiem Austrumiem:

"Pērn mums teju atvērās jauns "eksotisks" galamērķis – Sahalīna. Krievijas kompānija noslēdza ar mums līgumu – un pazuda. Līdz šim viņi nav iekrāvuši nevienu mašīnu!" - smejas Orkla Latvijas nodaļas eksporta pārstāvis Ojārs Jurčs.

Kompānijas pārstāvis neizjūt sankciju spiedienu ne vien profesionālajā, bet arī personīgā līmenī: Krievijā viņam ir daudz draugu un neviena ienaidnieka.

© Sputnik / Тимур СеливановOrkla Latvijas nodaļas eksporta pārstāvis Ojārs Jurčs
Saldā ekspansija: Latvijas šokolāde nezaudē pozīcijas - Sputnik Latvija
Orkla Latvijas nodaļas eksporta pārstāvis Ojārs Jurčs

"Labāk pārdot tur, kur tevi gaida un grib nopirkt, nekā lauzties jaunos tirgos. Ķīna, piemēram, divus tūkstošus gadus nostāvējusi bez "Laimas" un nostāvēs bez "Laimas" vēl divus tūkstošus gadus. Bet šeit mūsu produkciju atpazīst, turklāt katru gadu arvien labāk. Jā vēl pirms desmit gadiem izstādes apmeklētāji interesējās: "Kas jūs esat? No kurienes?", tad tagad vaicā tieši: "Kur mēs varam nopirkt jūsu konfektes?" - atzīmēja Jurčs.

Neseno troksni Internetā par "Kremļa" konfekšu iepakojumiem Jurčs nosauca par "neveselu interesi":

"Konfektes šajos iepakojumos tiek pārdoti jau vairāk nekā 20 gadus, un ne tikai Krievijā: tās var atrast arī Izraēlā, Amerikā, Vācijā. Politizēt var visu ko, taču mūsu Latvijas un Krievijas attiecības es tā neuztveru."

Ziņu lente
0