Ušakova māja: kredīti, pretizlūkošana un "latviešu Megrē"

© Foto : Рижская думаМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skandāls pēc kratīšanas Rīgas mēra Nila Ušakova mājās ir izvērties par tautas izmeklēšanu. Uzmanība pievērsta namam, kurā dzīvo galvaspilsētas mērs.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. No skandalozās lietas – kratīšanas Rīgas mēra kabinetā un mājās – publika pamazām pārgājusi pie sarunām par Nila Ušakova māju Mežaparkā. Daudzie video ieraksti deva iespēju rīdziniekiem ātri vien konstatēt, kur dzīvo Nils Ušakovs ar ģimeni un vētraini sāka apspriest ēku.

Izrādījās, ka ārēji pieticīgajai mājai elitārajā mikrorajonā ir ne tikai interesanta arhitektūra un neparasti tirkīzkrāsas logu rāmji, bet arī aizraujoša vēsture.

"Rīgas mēra māja Mežaparkā. Šerpi," – lakoniski novērtēja uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs.

​Vēlmē remdināt savu sadzīvisko ziņkārību rīdzinieki izpētīja arī Bergenas ielā būvētās mājas "kredītvēsturi".

"2010. gadā tiesu izpildītājs atņēma māju parādniekam Jānim un pārdeva par prieku Swedbank, – stāsta Marija savā Facebook. – Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala ar kopējo platību 2132 kv.m, uz kura atrodas 2 stāvu dzīvojamā māja. Nekustamā īpašuma novērtējums – Ls 190 000 (270 345 eiro – red.)."

Zemesgrāmatas dati liecina, ka pēc tam māju, kurā tagad dzīvo Nils Ušakovs ar dzīvesbiedri, piederēja  Vācijas pilsonim Jorgam Tumatam, kurš strādāja AS "Latvijas Gāze" un Kristīnei Gundegai Tumatai. Viņi nopirka māju par 302 205 latiem (apmēram 430 tūkst. eiro) 2012. gadā no firmas "Ektornet Real Estate Latvia". Mēra pārstāvis informēja, ka Ušakova ģimene īpašumu nomā.

Daži sociālo tīklu apmeklētāji sāka dziļu vēsturisko uzmeklēšanu un pat noskaidroja ēkas bijušo īpašnieku likteni.

"Staļina rajona TDP izpildu komitejas 352. pārvaldnieka Rūdolfa Kalniņa 1945. gada 23. maija akts kara prokuroram (LNA LVA 270. f., 1s. a., 170. l., 6. lpp.) liecina, ka no 1944. gada 15. oktobra Bergenas ielā 6 atradās PSRS bruņoto spēku pretizlūkošana. Vai jau ir kas mainījies?" – sarkastiski apjautājās Twitter apmeklētājs ar daiļrunīgu lietotājvārdu "Čekistu mednieks".

​Publikācijas autors skaidro: "Vien 1939. gada jūlijā Rīgas pilsētas valde, pamatojoties uz Ulmaņa režīma 1938. gada likumu Par dalīta īpašuma tiesību atcelšanu atļāva īpašumtiesīgajam lietotājam Jēkabam Silarājam izpirkt gruntsgabalu Bergenas ielā 6, kas tika zaudēts pēc gada PSRS armijas iebrukuma rezultātā."

"Vācu reiha okupācijas laika Rīgas Apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija 1942. gada 20. maija, 16., 23. jūnija lēmumiem nodibināja aizgādību par promesošā, 1898. gada 16. janvārī dzimušā Jēkaba Silarāja mantu Bergenas ielā 6. PSRS armija šo Mežaparka daļu izlaupīja 1945. gadā," – viņš ziņoja.

"Jēkabs Silarājs (1989-1941) Ulmaņlaikā bija Kriminālās policijas pārvaldes priekšnieks, Interpola viceprezidents. Kad 1940. gada 9. augustā (4 dienas pēc Latvijas pretlikumīgās inkorporācijas PSRS) devās no Bergenas 6 uz darbu, čekisti Silarāju nolaupīja un vēlāk noslepkavoja," – apgalvoja "Čekistu mednieks".

​"Ušakovs iemitinājies čekas upura, Viestura un Ģedimina ordeņu kavaliera latviešu kriminālizmeklēšanas "Megrē" un mocekļa Silarāja namā. Viņa līķi atrada Beberbeķu mežā čekas noslepkavoto masu kapā. 1941. gada 10. novembrī pārapbedīja Balto Krustu kapu laukā. Palika trīs meitiņas," – piebilda nezināmais "mednieks".

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas domes ārkārtas sēde: Ušakovs var zaudēt mēra posteni

Atgādināsim, ka 30. janvārī Rīgas mēra mājās un kabinetā notika kratīšana, izņemti dokumenti un dators, taču neviens nav aizrurēts.

Spriežot pēc visa, kratīšana notikusi "Rīgas Satiksmes" iepirkumu jautājumā ierosinātās lietas ietvaros. Novembrī KNAB ierosināja kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas Satiksme" zemās grīdas tramvaju iegādi 2016. gadā, trolejbusu un autobusu iegādēm 2013. gadā. Tiek izmeklēti amatpersonu kukuļi un nelikumīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizēšana.

Šajā lietā tika arestēts uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins, uzņēmējs Māris Martinsons, čehu uzņēmuma Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks un biznesmenis Edgars Teterovskis.

Izmeklēšana ir starptautiska, tajā piedalās arī Polijas korupcijas apkarošanas dienesti. Polija informēja, ka sakarā ar gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai saņemts kukulis.

Низкопольные трамваи Škoda 15T - Sputnik Latvija
"Rīgas Satiksme" vēlas piedzīt desmit miljonus no Škoda

Krimināllietas ietvaros tika aizturēti astoņi cilvēki – seši Latvijā un divi Polijā.

KNAB veica kratīšanu uzņēmumā Rīgas satiksme un Rīgas domes telpās. Tika pārmeklēts arī vicemēra Andra Amerika kabinets, taču viņam netika izvirzītas nekādas apsūdzības. Vēlāk A.Ameriks nolēma atkāpties no amata.

Pieci Rīgas satiksme valdes locekļi atkāpušies no amata, visi uzņēmuma iepirkumi ir apturēti. Par uzņēmuma pagaidu vadītāju iecelts Anrijs Matiss.

Ziņu lente
0