Bioloģe: ĢMO – lēts bioloģiskais ierocis

© facebook/Фонд исторической перспективыДоктор биологических наук, вице-президент Академии геополитических проблем Ирина Ермакова
Доктор биологических наук, вице-президент Академии геополитических проблем Ирина Ермакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar katru gadu kviešu ražai aizvien lielāku ļaunumu nodara kaitēkļi, tāpēc dažkārt izskan prognozes, ka nākotnē graudu ražotāji cietīs aizvien lielākus zaudējumus. Starp iespējamiem problēmas risinājumiem tiek piedāvāta ģenētiski modificētu graudaugu audzēšana.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. ASV kompāniju ierosinājums ieviest ĢMO kviešus ir valsts iedzīvotāju iznīcināšanas metode, intervijā Sputnik Latvija pastāstīja bioloģijas zinātņu doktore, Ģeopolitisko problēmu akadēmijas viceprezidente Irina Jermakova.

Viņa paskaidroja, ka amerikāņi cenšas izplatīt ĢMO kviešus pasaules tirgū, lai iznīcinātu vai samazinātu kadas noteiktas valsts iedzīvotājus.

Bioloģijas zinātņu doktore, Krievijas Ģeopolitisko problēmu akadēmijas viceprezidente Irina Jermakova - Sputnik Latvija
Biologs: bada nebūs, jo daudzi izmirs

"Šos pētījumus sāka kompānija Monsanto. Tā ir bijusī militārā kompānija. Iespējams, sākotnēji viņiem bija cēls mērķis, pēc tam viņi mēģināja iekarot pārtikas tirgu, bija bizness. Taču pēc tam viņiem pievienojās militāristi, kuri ĢMO sāka izmantot kā bioloģisko ieroci, turklāt lētu. Galu galā, ieviešot šos produktus kādā valstī, viņi panāk to, ka cilvēki, sāk saslimt un iet bojā, vai kļūst neauglīgi," – uzsvēra Jermakova.

"Tur, kur aug ģenētiski modificētas kultūras, sākas augsnes degradācija. Pašas kultūras dod ražu tikai vienu reizi, tās ir neauglīgas. Vēl vairāk, tās ir ļoti bīstamas un toksiskas," – Jermakova norādīja radio Sputnik ēterā.

"Pastāv mūsdienīgas metodes bez ģenētiskās modifikācijas, kas ļauj iegūt milzīgas ražas. Savukārt ĢM ne tikai neatrisinās bada problēmu, bet gan gluži otrādi – novedīs pie bada. Tur, kur aug ģenētiski modificētas kultūras, notiek augsnes degradācija. Faktiski nav iespējams pabarot cilvēkus, ja sēklas ir neauglīgas, vienkārši veidosies atkarība no kompānijām. Tās ir ļoti bīstamas un toksiskas," – atgādināja bioloģe.

Latvijā un Igaunijā ĢM kultūraugi netiek audzēti. Šī gada martā Igaunijas parlamenta Apkārtējās vides komisija atbalstīja ģenētiski modificētu šķirņu kultivēšanas aizliegumu.

Школьники во время работы - Sputnik Latvija
Latvija atbalstījusi kancerogēna herbicīda izmantošanu ES

ES ir atļauts audzēt vienīgi ĢM kukurūzu, turklāt – tikai vienu līniju MON 810. Vislielākās ĢM kukurūzas platības ir Spānijā.

Eiropas Savienībā ieviesti stingri ierobežojumi mutējušu augu kultivēšanai, katra atsevišķa ĢMO produkcijas veida ievešana no ASV vai Šveices tiek rūpīgi apsvērta un kontrolēta. Runa ir par ļoti lielām naudas summām un vērā ņemamu tirdzniecības apgrozījumu. Virkne ekspertu vērtē, ka ĢM sēklu apgrozījums vien, neskaitot citus ĢMO veidus, sasniedz aptuveni 50 miljardus eiro. Šo tirgu pārsvarā kontrolē ASV.

Ziņu lente
0