Latvijā varētu pārtraukt zāļu pārdošanu pa daļām

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais Eiropas Savienības reglaments par medikamentu verifikāciju varētu apturēt Latvijā izplatīto praksi pārdot medikamentus pa daļām.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Sakarā ar Eiropas Savienības reglamenta ieviešanu par zāļu verifikāciju Latvijā varētu pārtraukt medikamentu pārdošanu pa daļām, vēsta BNN.

Sākot ar nākamā gada 9. februāri visā Eiropā spēkā stāsies jauns zāļu verifikācijas reglaments. Tas nozīmē, ka medikamentu ražotājiem būs jāapzīmē visus zāļu iepakojumus ar unikālu kodu, savukārt pirms zāļu nodošanas pacientiem aptiekas un ārstniecības iestādes pārbaudīs (verificēs) medikamentus. Reglamenta jēga ir nodot pacientam zāļu ķēdes pēdējā posmā pārbaudītu un drošu medikamentu.

Šķīdums pilināšanas iekārtā - Sputnik Latvija
Latvijā izbeigušies medikamenti tuberkulozes ārstēšanai

Reglaments kļuva nepieciešams, jo Eiropā pieaug medikamentu viltojumu apjoms, kuri apdraud pacientu veselību un dzīvību.

Taču reglamenta ieviešana varētu apturēt Latvijā izplatīto praksi pārdot medikamentus pa daļām.

Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas valdes locekle Santa Bičkoviča-Vavžika pastāstīja, ka medikamentu izsniegšana pa daļām varētu tikt turpināta, galvenais – verificēt visu iepakojumu.

Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas pārstāvis Mārcis Rutulis pateica, ka aicinās asociācijas locekļus, kuri veido 90% tirgus, izbeigt medikamentu pārdošanas praksi pa daļām, jo atvērts iepakojums rada dažādus riskus, samazinot varbūtību, ka pacienti saņems pārbaudītas un drošas zāles.

Bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone atzīmēja, ka, sperot šādu soli, svarīgi ņemt vērā cilvēku pirktspēju, savukārt Latvijā tā ir neliela.

Ziņu lente
0