Politika

Cilēvičs: "latviešu" un "krievu" partijas – sadomāts pretstats

© фото из личного архива Бориса ЦилевичаБорис Цилевич – депутат Сейма Латвии
Борис Цилевич – депутат Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu nacionālists tikpat kā neatšķiras no krievu nacionālista: ne viens, ne otrs nespēj saprasts, ka pastāv krieviem un latviešiem kopīgi principi un vērtības, uzskata "Saskaņas" deputāts Boriss Cilēvičs.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Politikas dalījums Latvijā pēc etniskās pazīmes ir mākslīgs, uzskata Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Boriss Cilēvičs. Viņa viedokli partija publicējusi Facebook.

Boriss Cilēvičs ir pārliecināts, ka nav iespējams runāt par kaut kādu vienu "Latvijas valodu" – tas ir mīts.

"Mans vectēvs, kas piedzima Rīgā 1900. gadā, vēl pusaudža gados palīdzēja apkalpot tēva darbnīcas klientus Maskavas priekšpilsētā četrās valodās – klientu valodās. Daugavpilī, kur es augu, es dzirdēju, kā ome runā ar savām draudzenēm jidišā. Mana pirmā aukle – poliete – dziedāja man šūpuļdziesmas poļu valodā. Latgaliešu valodu es dzirdēju un sāku saprast vēl pirms latviešu," — pastāstīja politiķis.

Tagad viņš ik dienas runā un raksta trīs valodās un jūtas labi.

"Nožēloju vien to, ka nepaspēju apgūt vēl dažas…" — atzina Cilēvičs.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijā pastāv iedomāts "latviešu" un "krievu" partiju pretstats. Patiesībā latviešu nacionālists tikpat kā neatšķiras no krievu nacionālista, un galvenais konflikts izceļas starp vienveidību un daudzveidību.

"Nacionālistam to ir grūti saprast, tāpēc, kad es nepiekrītu latviešu nacionālistam, viņš mani automātiski pieraksta pie krievu nacionālistiem. Un otrādāk – kad iebilstu krievu nacionālistam, dzirdu apvainojumus par to, ka esmu "pārdevies latviešiem"…" — atzīmēja deputāts.

Viņš ir pārliecināts, ka nacionālists nav spējīgs iziet no savas šaurās paradigmas rāmjiem.

"Nacionālists nevar izkāpt ārpus savas šaurās paradigmas rāmjiem, nevar iedomāties, ka patiesi demokrātiski domājošs cilvēks vienlīdz ciena visas valodas un kultūras. Un aizstāv universālās vērtības un principus, kas kopīgi visiem – arī latviešiem un krieviem," — apliecināja politiķis.

Iepriekš vēstīts, ka "Saskaņas" potenciālo ministru un vēlēšanu apgabalu līderu sarakstā ir liels skaits latviešu uzvārdu. Acīmredzot, tas nozīmē, ka "Saskaņa" apņēmusies iekļūt valdībā.

Premjerministra kandidāts no "Saskaņas" ir pazīstamais ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, kurš iepriekš sekmīgi strādāja "latviešu" partijās.

Ziņu lente
0