Atviegloti ārvalstu studentu uzturēšanās noteikumi Krievijas Federācijā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasEksāmens
Eksāmens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārvalstu studentiem pagarināts īslaicīgās uzturēšanās laiks Krievijas teritorijā līdz studiju beigām.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Federālajā likumā "Par ārvalstu pilsoņu tiesisko stāvokli Krievijas Federācijā" izdarīti grozījumi, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Tas attiecas uz visiem ārvalstu studentiem, tostarp arī tiem, kuri mācās augstskolas sagatavošanas nodaļā vai sagatavošanas fakultātē. Grozījumi likumā attiecināti uz klātienes vai klātienes un neklātienes formu pēc akreditētas pamata profesionālās izglītības programmas.

Studenti, kuri mainījuši augstkolu, tāpat varēs uzturēties Krievijā līdz studiju beigām.

Kā bija iepriekš un kā būs tagad

Grozījumi federālajā likumā paredz īslaicīgās uzturēšanās termiņa pagarināšanu ārvalstu pilsoņiem, kuri pabeiguši mācības sagatavošanas nodaļā vai pieņemti citā augstskolā.

Любовь Глебова - Sputnik Latvija
Bezmaksas studijas Krievijā 15 tūkstošiem ārzemnieku

Pie tam pašai augstskolai kā uzņemošajai organizācijai būs jāiesniedz attiecīgais līgums teritoriālajā federālajā migrācijas iestādē.

Iepriekš ārvalstu pilsoņiem, kuri studēja augstskolu sagatavošanas nodaļās un fakultātēs, nācās izbraukt no Krievijas, lai noformētu jaunu studiju vīzu mācību turpināšanai, un augstskolas bija spiestas noformēt jaunu migrācijas dokumentu paketi.

Priekšrocības studentiem un augstskolām

Likuma grozījumu pieņemšanu ilgu laiku centās panākt gan Krievijas augstskolu rektori, gan arī paši ārvalstu studenti.

Daudzi augstskolu vadītāji uzskata, ka jaunievedumi atbrīvos no liekas dokumentu noformēšanas, ietaupīs laiku un naudu, kā arī radīs labvēlīgus apstākļus projekta "Krievijas izglītības sistēmas eksporta potenciāla attīstība", kas ļaus ārvalstu studentu skaitam Krievijā gandrīz trīskāršoties līdz 2025. gadam.

"Mēs to ilgi gaidījām," — grozījumus komentēja Informācijas tehnoloģiju, mehānikas un optikas universitātes Ārvalstu studentu apmācības centra direktore Marina Serova. Īpašu uzmanību viņa pievērsa tam, ka sagatavošanas fakultātes absolvents tagad varēs izvēlēties universitāti, kur turpināt studijas (bez piesaistes augstskolai, kurā viņš iestājies sākotnēji). Pēc viņas domām, tādējādi palielināsies augstskolu konkurence un tiks sekmēta to attīstība.

Ян Авриль принимает присягу 25 декабря 2010 года - Sputnik Latvija
Mācīties ir daudz vieglāk: francūzis pastāstījis par savu dienestu armijā Krimā

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka jau ilgus gadus Krievijas vēstniecība un Puškina institūts Tallinā atlasa kandidātus studijām Krievijas augstskolās uz federālā budžeta rēķina. 2017. gadā abiturieni no Igaunijas saņēma 80 vietas bakalaura, specialitātes, maģistratūras, aspirantūras un ordinatūras programmās. Projektā piedalās vairāk nekā 500 augstākās mācību iestādes no visas Krievijas, kuru vidū ir līderi no izglītības kvalitātes viedokļa. Tām ir plaša zinātniski pētnieciskā un tehniskā bāze, un lekcijas lasa pasaules līmeņa speciālisti.

Iepriekš Federālās aģentūras "Rossotrudņičestvo" vadītāja Ļubova Gļebova pastāstīja, ka Krievija nodrošina kvalitatīvu izglītību inženiertehniskajās specialitātēs, dabaszinātnēs, matemātikas virzienos, filoloģijā un rusistikā. Motīvējoša ir arī medicīniskā izglītība — ārzemēs tā ir ļoti populāra. Līdzīga situācija ir kulturoloģijas jomā: krievu mūzika, teātris, kino joprojām interesē ārzemes.

Otrkārt, mācības un dzīve Krievijā ir lētākas nekā, piemēram, Eiropā. Treškārt, daudzās valstīs Krievija tiek uzskatīta par līderi. Daudzi cilvēki, kuri pašlaik dažādās valstīs ieņem vadošos posteņus, kādreiz ir studējuši Krievijā. Kad viņu bērni gatavojas studijām augstskolās, šie cilvēki izskata iespējas studēt Krievijā, zinot, ka izglītība KF dāvā plašu redzesloku, noderīgus un pareizus orientierus. Tas attiecas ne tikai uz NVS valstīm, bet arī uz Āzijas un Āfrikas valstīm, atsevišķām Eiropas valstīm un Latīņameriku.

Ziņu lente
0