Krievijas AM: ASV "paklusām" izvērsušas Baltijā veselu divīziju

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония смены американского контингента
Церемония смены американского контингента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV 2. tanku brigāde ieradās Polijā un izvērsa tehniku, taču pie tam valstī palika ASV 3. tanku brigādes tehnika, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Baltijas valstu un Polijas histērija sakarā ar mācībām "Rietumi 2017" kļuva par krāpniecisku informatīvo piesegu Pentagona operācijai ar mērķi izvērst ASV BS mehanizēto divīziju Krievijas robežu tuvumā, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs, vēsta RIA Novosti.

Konašenkovs atgādināja, ka Krievijas un Baltkrievijas ieplānotās stratēģiskās mācības "Rietumi 2017" pavadīja ārkārtēja mediju histērija par to "nepārskatāmību", "KF BS hibridoperācijām", "krievu karavīru ordām, kas saņēmušas pavēli iebrukt", kā arī par to, ka Krievija nosūtījusi uz Baltkrieviju visu savu "trieciena grupējumu".

"Taču ar "atmaskojumiem" un rusofobiju īpaši izcēlās NATO un ES jaunās dalībvalstis – Baltijas valstu un Polijas valdība. Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerēvičs pat paspēja paziņot, ka viņa valstī "aizsardzībai no ārējiem draudiem" jāizvieto vismaz divas ASV divīzijas," – uzsvēra Krievijas AM oficiālais pārstāvis.

Viņš atgādināja, ka mācības "Rietumi 2017" desmitiem kara atašeju, novērotāju un mediju acu priekšā noslēdzās noteiktajā laikā, Krievijas BS vienības atgriezās no Baltkrievijas pastāvīgās dislokācijas vietās. Konašenkovs uzsvēra, ka Austrumeiropas histēriju "nomainīja klusums un amnēzija".

Gaisa desanta spēku aviotaktiskās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rietumi 2017: Krievijas Aizsardzības ministrija lūdz Eiropu gulēt mierīgi

"Taču vienlaikus Polijā un Baltijas valstīs mācību "Rietumi 2017" fonā notika ASV 3. tanku divīzijas "rotācija", kas tika izvietota atbilstoši operācijas Atlantic Resolve plānam. Visai šīs brigādes tehnikai (87 tanki M1A1 Abrams, smagās pašgājējas haubices M109 Paladin, 144 kājnieku kaujas mašīnas Bradley un vēl aptuveni 100 tehnikas vienības) bija jāpaliek uz vietas. Savukārt 3. tanku brigādes personālsastāvu vajadzēja nomainīt ASV BS 2. tanku brigādes karavīriem, lai nepārkāptu Krieviju un NATO Pamata aktu, ko Krievija parakstīja 1997. gadā," — informēja Konašenkovs.

Viņš piebilda: ar Krievijas "plānoto uzbrukumu" saistītās histērijas fonā Polijā "paklusām" ieradās ASV 2. tanku brigāde un izvietojās tur līdz ar visu savu bruņutehniku.

Pie tam Polijā un Baltijas valstīs palika ASV 3. tanku brigādes atstātā militārā tehnika, paziņoja Krievijas AM oficiālais pārstāvis.

"Kurš tad īsti gatavo agresiju?" – pavaicāja ģenerālmajors.

ASV nostāda Baltiju ķīlnieku stāvoklī

ASV militārās klātbūtnes pastiprināšanās pie Krievijas robežām liek Krievijas Bruņotajiem spēkiem pievērst uzmanību minētajam virzienam, lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas, paziņoja KF Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins.

Viņš atgādināja, ka Baltijas valstīm ir skaidri jāsaprot: ASV nostāda tās ķīlnieku stāvoklī iespējamās karadarbības situācijā.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka NATO jau ir pārkāpusi Pamata aktu, kurā teikts, ka alianses jauno dalībvalstu teritorijā netiks pastāvīgi dislocēti lieli militārie spēki.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško brīdināja, ka alianses rīcība nodara kaitējumu drošībai Eiropā un apdraud Krievijas un NATO Pamata akta darbību, kurā paredzēti militāro darbību ierobežojumi. Viņš uzsvēra, ka Ziemeļatlantijas aliansei jāsaprot: tās spertie soļi nepaliks bez atbildes no Krievijas puses.

Ziņu lente
0