Sanktpēterburgā uzstādīts piemineklis latviešu strēlniekiem

© Foto : livejournal / Alexander RzhavinVisi uzraksti - krievu valodā, lai arī strēlnieki ir latvieši
Visi uzraksti - krievu valodā, lai arī strēlnieki ir latvieši - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Sanktpēterburgā Latišskih strelkov (Latviešu strēlnieku) ielā parādījās monuments, kas aicināja iedzīvotājus pievērst uzmanību ielas nosaukumam.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Sanktpēterburgā parādījies latviešu strēlniekiem veltīts monuments, stāsta interneta blogeris rzhavin77.

Piemineklis uzstādīts nama pagalmā Latišskih strelkov (Latviešu strēlnieku) ielā.

Štrausa Salome Marijas teātrī - Sputnik Latvija
Latvieši palīdzējuši uzvest "Salomi" Marijas teātrī

Piemiņas staba uzstādīšanu finansējusi publiskā akciju sabiedrība "GIT", kas nolēma īstenot programmu "Pilsētas Enciklopēdija".

Programmas mērķis — piesaistīt iedzīvotāju uzmanību ielu nosaukumiem, likt padomāt par cilvēkiem un notikumiem, kam par godu nosauktas vietas, kurās viņi dzīvo.

"Ar projektu "Pilsētas Enciklopēdija" mēs vēlamies lūgt mūsu pilsētas iedzīvotājus padomāt un izprast, kam par godu nosauktas ielas, kurās viņi dzīvo, — raksta PAS "GIT" pārstāvis Grants Agasjans kompānijas mājaslapā. — Pie tam mēs ceram ne tikai uz pozitīvu efektu. Ja cilvēki, uzzinājuši patiesību, gribēs nomainīt šos nosaukumus, ierosinās jaunus vai atgriezīsies pie vēsturiskajiem nosaukumiem, viņi sniegs savu artavu mīļotās pilsētas attīstībā."

© Foto : livejournal / Alexander RzhavinPiemineklis latviešu strēlniekiem Sanktpēterburgā, Latišskih strelkov ielā
Памятник латышским стрелкам на улице Латышских Стрелков, Санкт-Петербург - Sputnik Latvija
Piemineklis latviešu strēlniekiem Sanktpēterburgā, Latišskih strelkov ielā

Piemineklis tika atklāts 2016. gada 14. novembrī — Pirmā pasaules kara noslēguma piemiņas dienā.
Monuments izveidots kā granīta piemiņas stabs. Pie tā piestiprināta Krievijas impērijas armijas latviešu strēlnieku bataljonu cīnītāju krūšu nozīmes precīza kopija.

Patiesībā tas pat nav piemineklis, jo projekta sponsori nav saņēmuši atbilstošu atļauju. Tāpēc no juridiskā viedokļa tas ir "pagalma teritorijas labiekārtojuma elements".

© Foto : livejournal / Alexander RzhavinUz krūšu nozīmes abreviatūra divās valodās: Л.С.Б. un L.S.B. Tātad "латышский стрелковый батальон" un "latviešu strēlnieku bataljons"
 На нагрудном знаке аббревиатура на двух языках: Л.С.Б. и L.S.B. То есть, латышский стрелковый батальон, latviešu strēlnieku bataljons - Sputnik Latvija
Uz krūšu nozīmes abreviatūra divās valodās: Л.С.Б. un L.S.B. Tātad "латышский стрелковый батальон" un "latviešu strēlnieku bataljons"

Kas ir latviešu strēlnieki

Latviešu strēlnieki — strēlnieku (kājnieku) vienības, ko no 1914. gada Krievijas impērijas armijā formēja no brīvprātīgajiem Latvijas (Vidzemes, Kurzemes un Vitebskas guberņu) iedzīvotājiem. Tās bija nacionālās vienības — lielākā daļa karavīru runāja latviski, neprata vai slikti prata krievu valodu.

Mazā Ģilde Rīgā: amatnieku brālības templis - Sputnik Latvija
Video
Mazā Ģilde Rīgā: amatnieku brālības templis

Pirmās latviešu strēlnieku vienības izveidojās jau 1914. gada rudenī, taču tikai 1915. gadā tika organizētas cīņasspējīgas vienības. Karavīri saņēma formastērpus un atbilstošus ieročus, vienībās izveidojās struktūra. Šī iemesla dēļ parasti tiek norādīts, ka latviešu strēlnieku vienības veidojās 1915. gadā.

1918. gada aprīlī veidojās Latviešu strēlnieku padomju divīzija. Bija arī citi latviešu bataljoni un vienības. Latviešu strēlniekiem bija uzticēta visa Kremļa, valdības un biedra Ļeņina apsardze.

Ziņu lente
0