Olštinas pilsētas mērs iebilst pret robežas slēgšanu ar Krieviju

© Sputnik / Павел Паламарчук / Pāriet pie mediju bankasМеждународный пункт пропуска "Угринов-Долгобичув" на украинско-польском участке госграницы
Международный пункт пропуска Угринов-Долгобичув на украинско-польском участке госграницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Olštinas pilsētas (Polija) mērs uzskata, ka pierobežas pārvietošanās režīma pārtraukšana kaitēs pilsētas un visas vojevodistes ekonomikai. Pilsēta atrodas netālu no robežas ar Kaļiņingradas apgabalu.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Polijas pierobežas pilsētas Olštinas mērs Petrs Ģžimovičs kritizē Polijas varas iestāžu lēmumu atteikties no vietējā pierobežas pārvietošanās režīma ar Kaļiņingradas apgabalu.

Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polija nevēlas atjaunot pierobežas režīmu ar Krieviju

Vienošanās par vietējo pārvietošanos pierobežas zonā stājās spēkā 2012. gada jūlijā. No Krievijas puses vienošanās attiecas uz visu Kaļiņingradas apgabalu, bet no Polijas puses – uz Pomožes un Varmijas-Mazūrijas vojevodistu teritorijas daļu, kas platības ziņā līdzinās Kaļiņingradas apgabalam. Pierobežas reģionu iedzīvotājiem tika dota iespēja konsulārajās iestādēs noformēt pierobežas pārvietošanās kartītes un iebraukt, izbraukt un uzturēties otras valsts teritorijā saskaņā ar noteikumiem.

No 4. jūlija Polijas varas iestādes apturēja divpusējo vienošanos, kas deva iespēju Kaļiņingradas apgabala iedzīvotājiem apmeklēt Polijas kaimiņu rajonus. Tika atzīmēts, ka ierobežojumi tiek ieviesti drošības apsvērumu dēļ – sakarā ar NATO samitu Varšavā (8.-9. jūlijā) un Vispasaules Jaunatnes dienām Krakovā (26.-31. jūlijā), ko plānoja apmeklēt Romas pāvests.

Krievijas valdība pieņēma lēmumu veikt atbilstošus pasākumus attiecībā uz Polijas pilsoņiem, kas vēlas apmeklēt Kaļiņingradas apgabalu. Ierobežojumi paliks spēkā līdz brīdim, kad Polijas valdība atjaunos agrāko noteikumu darbību.

Augusta sākumā kļuva zināms, ka Polija nolēmusi pagaidām neatjaunot pierobežas pārvietošanās režīmu ar Kaļiņingradas apgabalu. Polijas iekšlietu ministra vietnieks Jaroslavs Želinskis šo lēmumu pamatoja ar drošības apsvērumiem un piebilda, ka nav iespējams prognozēt pārvietošanās atjaunošanas termiņu.

Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
Polijai un Baltijas valstīm neizdosies bloķēt "Ziemeļu straumi 2"

"Lēmums uz nenoteiktu laiku slēgt vietējās pierobežas pārvietošanās režīmu ar Krieviju ir sāpīgs trieciens mūsu vojevodistes un Olštinas iedzīvotājiem, — raksta Gžimovičs savā mājas lapā. — Es uzskatu, ka tas ir slikts lēmums! Tā iemesli ir neskaidri un nesaprotami, netiek pievērsta uzmanība sociāli ekonomiskajām sekām. Vietējā pierobežas pārvietošanās ar Krieviju mūsu vojevodistei bija svarīgs ekonomikas elementus. Pēdējo 4 gadu laikā Krievijas iedzīvotāji no Kaļiņingradas apgabala apmeklēja mūsu reģionu un atstāja šeit vērā ņemamas naudas summas, pērkot pie mums preces un izmantojot dažādus pakalpojumus."

Komentējot Polijas valdības norādīto vietējā pierobežas pārvietošanās režīma pārtraukšanas iemeslus – drošības apsvērumus, mērs atzīmēja, ka "aiz šī termina var paslēpt, ko vien vēlaties." "Nezinām, kādā veidā Krievijas iedzīvotāji no Kaļiņingradas varētu apdraudēt Poliju. Taču esmu pārliecināts par to, ka kaļiņingradiešu trūkums ietekmēs dzīves līmeni vojevodistē," – uzskata mērs.

Ziņu lente
0