Viedoklis

"Uzbrukumiem no slēptuves". Kā amerikāņi apbruņo Ukrainas armiju

Jau marta vidū ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Ukrainai tiks piešķirta papildu militārā palīdzība 800 miljonu dolāru apmērā.
Sputnik
Vašingtona iecerējusi nodot Kijevai lielu bezpilota lidaparātu "Switchblade" partiju. Nelielie droni pieder pie baražējošo šāviņu klases – tas ir efektīvs taktiskais ierocis. Tomēr Krievijas armija var sniegt iespaidīgu atbildi, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Drons no mugursomas

Jau marta vidū ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Ukrainai tiks piešķirta papildu militārā palīdzība 800 miljonu dolāru apmērā: Kijevai atvēlēs 800 pārnēsājamos zenītraķešu kompleksus "Stinger", 2000 PTRK "Javelin", 1000 vieglos prettanku ieročus un 6000 granātmetējus AT-4. Vienlaikus Ukraina saņems šaujamieročus, bruņuvestes un ķiveres, kā arī munīciju. Nesen noskaidrojās, ka Pentagons piešķirs sabiedrotajam arī 100 bezpilota lidaparātus "Switchblade".
Viedoklis
ASV pagrūž Eiropu zem tanka kāpurķēdēm
Baražējošie šāviņi, tā saucamie "droni-kamikadze", izstrādāti pēc ASV sauszemes spēku pasūtījuma cīņai ar talibiem grūti pieejamos kalnu rajonos Afganistānā. Bruņojumā pieņemti 2011. gadā, izgatavoti vairāki tūkstoši. Amerikāņu kājnieku un speciālo uzdevumu vienības sekmīgi pielietoja tos Vidējos un Tuvajos Austrumos.
Izstrādāti droni cīņai pret dzīvo spēku un tankiem. Pirmais variants, "Switchblade 300", sver mazliet vairāk nekā 2,5 kilogramus un ietilpst parastā karavīra mugursomā. Šāviņš atrodas kompaktā transporta un palaišanas konteinerā, tiek izšauts ar saspiesta gaisa palīdzību, pēc pneimatiskās katapultas principa. Darbības rādiuss – līdz 10 km, lādiņa jauda salīdzināma ar 40 mm automātisko granātmetēju. Ātrums – 100 km/h, novērošanai un tēmēšanai paredzēta dienas un nakts kameras.
Prettanku "Switchblade 600" ir lielāks un smagāks — 23 kg. Likvidē mērķi līdz 40 km attālumā no operatora. Lādiņš – kā PTRK "Javelin". Amerikāņi stāsta, ka ierocis esot efektīvs pret jebkuru mūsdienu bruņutehniku, ja trāpa no augšas.
Viedoklis
Rietumu bruņojums Ukrainai tiek piegādāts ar mērķi karot "līdz pēdējam ukrainim"
Abu modifikāciju dronus vada no skārienjutīgā planšetdatora. Gatavošanās startam aizņem 10 minūtes. Viens drons maksā apmēram sešus tūkstošus dolaru. Paredzēts masveida pielietošanai pretinieka aizsardzības taktiskajā dziļienē, iekļauts daudzu motorizēto kājnieku vienību bruņojumā. Tomēr šiem droniem tāpat kā citiem baražējošo lādiņu saimes pārstāvjiem ir savi trūkumi.

Pārtveršana

"Galvenais trūkums – neliels akumulatoru lādiņš, tie nevar ilgi noturēties gaisā, - stāsta militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Tā paša "Switchblade 300" pietiek tikai 10-15 minūtēm. Tātad mērķi jāiezīmē daudz lielākam izlūkošanas dronam, ko pamanīs mūsu PGA līdzekļi. Šāviņš, palaists "uz dullo", vienkārši nokritīs zemē."
Krievijas armijai ir pietiekams daudzums līdzekļu cīņai ar jaunajiem draudiem. Pirmkārt, - zenītraķešu kompleksi "Tor M2" un zenītraķešu-lielgabalu "Pancir S1". Tie fiksē, pavada un likvidē pat mazizmēra mērķus. PGA Sīrijā ar to palīdzību atkal un atkal atvaira ekstrēmistu uzbrukumus Hmeimimas aviobāzei.
Viedoklis
Ukrainas valstiskumu visvairāk apdraud Polijas "otrā fronte"
"Mūsu ZRK ir otrais aizsardzības ešelons, - precizēja eksperts. – Pirmais – radioelektroniskās cīņas spēki. Viņu aparatūra var izjaukt sakaru kanālu starp dronu un operatoru un, pēc būtības, pārvērst lidaparātu par bezjēdzīgu dzelžu kaudzi. Kad otrā kara laikā Kalnu Karabahā armēņi virs Stepanakertas ieslēdza Krievijā ražotos REC kompleksus "Pole", azerbaidžāņu bezpilota aviācijas aktivitāte strauji kritās. Nešaubos, ka šo jaunumu pielietos arī Ukrainā."

Piegādes kanāli

Iespējams, amerikāņu droni-kamikadze varēs nodarīt kaut kādus zaudējumus Krievijas armijai, taču pavisam noteikti tas nebūs "superierocis", kāds tas bija konfliktā Kalnu Karabahā 2020. gada rudenī. Toreiz azerbaidžāņu baražējošie šāviņi "IAI Harop" faktiski nesodīti likvidēja armēņu PGA pozīcijas, militārās tehnikas koncentrācijas rajonus un lauka nocietinājumus.
Stepanakertas un Erevānas rīcībā nebija pretgaisa aizsardzības līdzekļu, kādus izmanto Krievijas armija. Turklāt speciālisti šaubās, vai ukraiņi varēs pareizi izmantot aizjūras dāvanas.
Viedoklis
Ieroču piegādes Ukrainai: retais Bayraktar aizlidos līdz Dņepras vidum
"Tas neko nemainīs, - ir pārliecināts militārais eksperts Vladimirs Jevsejevs. – Amerikāņi var plānot, ko vien vēlas. Kas vadīs šos kompleksus? Diezin vai izdosies ātri apmācīt ukraiņu karavīrus. Domājams, dronus vadīs amerikāņu PMK pārstāvji. Taču, pirmkārt, šie cilvēki riskē, jo viņus var likvidēt. Otrkārt, tā ir nepārprotama ārvalsts – ASV – iejaukšanās karā. Treškārt, tamlīdzīgas piegādes veicina Kijevas režīma noziedzīgās darbības."
Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija oficiāli brīdināja: konvoji ar ieročiem, kas ienāk Ukrainā no Rietumiem, tiek uzskatīti par leģitīmu mērķi. Patlaban vienīgais maršruts no NATO valstīm – pāri sauszemes robežai ar Poliju. Domājams, tur viss jau atrodas Krievijas aviācijas un precīzās artilērijas tēmēklī.