Pasaulē

Bloomberg: Krievija uzbūvējusi "finansiālu cietoksni" pret Rietumu sankcijām

Aģentūra Bloomberg uzskata, ka Krievija ir sagatavojusies rietumvalstu sankcijām.
Sputnik
RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Pēdējo gadu laikā Krievijai izdevies uzbūvēt "finansiālo cietoksni", kas ļaus valstij pārciest jaunās rietumvalstu sankcijas bez īpašiem zaudējumiem, raksta ziņu aģentūra Bloomberg.
"Soļi pret Krieviju, ko Baidena administrācija apspriež ar saviem sabiedrotajiem, var ietekmēt rubli, investīciju klimatu valstī vai inflāciju, taču tie nevarēs izprovocēt tādu rādītāju lejupslīdi kā 2014. gadā," autori Annu Andrianovu citēja RIA Novosti.
Video
Ekonomists: ASV jaunās sankcijas pret Krieviju paātrinās dolāra krahu
Kremlim ir izdevies paplašināt rezerves, samazināt valsts parādu līdz vienam no zemākajiem rādītājiem pasaules galveno ekonomiku vidū, kā arī panākt budžeta proficitu, stāsta aģentūra.
Vienlaikus Maskava aizvien vairāk mazina atkarību no dolāra un savas rezerves, tāpat kā ārējos tirdznieciskos norēķinus pārved uz citām valūtām, piemēram, eiro un juaņu.
"Krievija ir daudz labāk sagatavojusies sankcijām nekā agrāk, vismaz makroekonomikas rādītāju ziņā," rakstu komentēja "BKS" vecākā ekonomiste Nataļja Lavrova.
Pēc viņas vārdiem, valsts ekonomikas augšupeju varētu apturēt vienīgi paši ekstremālākie ierobežojumu scenāriji.
Pasaulē
The New York Times brīdina: ASV sankcijas pret Krieviju vēdīs pie fondu tirgus kraha
Pēdējos mēnešos rietumvalstu medijos aizvien biežāk parādās ziņas par to, ka Maskava it kā gatavojot uzbrukumu Ukrainai. Krievija tamlīdzīgus apgalvojumus ne vienu vien reizi jau atspēkojusi. Pie tam ASV un to sabiedrotie NATO draud ieviest sankcijas konflikta eskalācijas gadījumā.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka bruņotie spēki pārvietojas Krievijas teritorijā, tas nevienu neapdraud un nevajadzētu nevienu uztraukt. Maskava uzsvēra, ka ziņas par "Krievijas agresiju" tiek izmantotas ieganstam – lai paplašinātu NATO kontingentu pierobežas reģionos.