Viedoklis

Kāds Krievijas bruņojums paliks Baltkrievijā pēc mācībām "Sabiedroto apņēmība"

Daļa Krievijas bruņojuma, kas paliks Baltkrievijā pēc kopīgajiem manevriem "Sabiedroto apņēmība 2022", stiprinās Baltkrievijas robežas un uzlabos Sabiedrotās valsts aizsardzības spējas.
Sputnik
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko 17. februārī informēja, ka vienojies ar Krieviju – atstāt pēc mācībām republikas teritorijā nogādāto bruņojumu. Cita starpā Baltkrievija plāno iepirkt no Krievijas mūsdienīgu militāro tehniku un cer saņemt atsevišķus bruņojuma paraugus dāvanā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Baltkrievijas armijas pārapbruņošana ar Krievijas atstātajiem OTRK "Iskander", ZRS S-400 "Triumf", triecienniekiem Su-25 un citu bruņojumu ir itin reāla perspektīva. Tamlīdzīgs militāri politiskais lēmums ir izdevīgs gan Minskai, gan Maskavai, jo operatīvi atbilst mūsdienu izaicinājumiem, balstās uz iepriekš izveidotajiem Krievijas un Baltkrievijas kopīgajiem GKS un PGA mācību centriem Baltkrievijas teritorijā. Iespējams, tie nav gluži analogi Krievijas ārzemju armijas bāzēm Armēnijā, Tadžikistānā, Kirgizstānā vai Sīrijā, taču šajā gadījumā lielāka vērība jāpiešķir efektivitātei, nevis izskatam.
Viedoklis
Krievijas Kaspijas flotile kontrolē Melnās jūras reģionu un Vidusjūru
Sabiedrotās valsts aizsardzības spējas lielā mērā atkarīgas no Krievijas mūsdienīgā bruņojuma tehnoloģiskas piesaistes iespējām Baltkrievijas zemē. Apstākļi ļauj droši ekspluatēt un efektīvi pielietot ZRK S-400 "Triumf", OTRK "Iskander M" ar parasto vai kodollādiņu, kā arī citus mūsdienīgos kompleksus. Tehnoloģiski attīstītā Baltkrievija ir saglabājusi stratēģisko un taktisko kodolieroču dislokācijai un ekspluatācijai nepieciešamo infrastruktūru – uz to valstij ir tieši tādas pašas tiesības, kā "bezkodola" Beļģijai, Itālijai, Vācijai, Nīderlandei un Turcijai, kuru piloti mācībās regulāri izspēlē Armagedonu Eiropā. Minēto valstu arsenālos glabājas aptuveni 200 amerikāņu kodoltermiskās bumbas ar regulējamu jaudu līdz 340 kilotonnām – kopā apmēram 900 "hirosimas".
Sabiedrotās valsts spēku un līdzekļu pastiprināta dislokācija rietumu stratēģiskajā virzienā ir nepieciešams un pietiekams pasākums, ņemot vērā ASV uzbrukuma ieroču un dzīvā spēka augošo izvietojumu Austrumeiropā.
Ja kaimiņvalstu līderi nespēj aizsargāt nacionālo suverenitāti un stabilitāti reģionā, cerību uz atbrīvošanos no amerikāņu "maigās" paverdzināšanas eiropiešiem dāvinās Baltkrievija un Krievija.

Ešeloni iet uz austrumiem

Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku grupējuma kopīgie manevri "Sabiedroto apņēmība 2022" noslēdzās 20. februārī. Virkne Krievijas vienību atgriežas pastāvīgās dislokācijas vietās. Iepriekš Lukašenko paziņoja, ka Krievijas spēki paliks Baltkrievijā tik ilgi, cik būs vajadzīgs.
Viedoklis
Manevros Baltkrievijā uzstādīts pasaules rekords bruņoto spēku pārvietošanā
Neviļus rodas asociācijas ar 2008. gada augustu. Tiklīdz Krievijas BS atgriezās no kontrteroristiskajām mācībām "Kaukāzs" (15. jūlijs – 2. augusts), sākās Gruzijas operācija "Tīrais lauks" Dienvidosetijā (8. augusts). Atgādināšu, ka ASV un citas NATO valstis Gruzijas armijas pārapbruņošanai un apmācībām iztērēja miljardiem dolāru, Gruzijas militārais budžets 2008. gadā sastādīja 1 miljardu dolāru, tāpēc "beneficiāri" nešaubījās par "tīrīšanas" panākumiem. Taču liels budžets negarantē militāras uzvaras. Krievijas operācija ar mērķi piespiest agresoru ievērot mieru turpinājās piecas dienas. Ārvalstu kara padomnieki un instruktori nelīdzēja, lai arī Gruzijas teritorijā rīkojās vairāk nekā tūkstotis amerikāņu kareivju. Vēl vairāk, Poti apkaimē amerikāņu speciālo uzdevumu vienība tika sagūstīta. Pēc tam Krievija atzina Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. "Partneriem" nāktos paturēt prātā šo rezultātu, tagad piegādājot ieročus Ukrainai.
Vašingtonas destruktīvo ārpolitiku spilgti ilustrē arī satriecošā sakāve Afganistānā, kur amerikāņi 20 gadu laikā iztērēja 89 miljardus dolāru nacionālās armijas saformēšanai, ekipēšanai un apmācībām (tikai lidmašīnām un automašīnām vien aizgāja 10 miljardi). Tikai pirms septiņiem mēnešiem ASV solīja ik gadus (līdz 2024. gadam) atvēlēt Afganistānas bruņotajiem spēkiem 4 miljardus dolāru. mēs zinām, ar ko tas viss beidzās 2021. gada augustā. Beidzās likumsakarīgi.

Uzsvērti, rupji, acīmredzami

Maskavas un Minskas militārās sadarbības plāns 2022. gadam paredz apmēram 140 kopējus pasākumus. prioritātes – apvienoto militāri sistēmu, Baltkrievijas un Krievijas spēku reģionālā grupējuma, radioelektroniskās cīņas, radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības attīstība. Baltkrievija un Krievija atbalsta starptautisko problēmu miermīlīgu risinājumu.
Viedoklis
Kodoldraudi Melnās jūras reģionā: kāpēc vajadzīgs NATO kontingents Rumānijā
Decembrī Maskava ierosināja Vašingtonai un Briselei principiāli jaunus spēles noteikumus, savstarpēju juridiski saistošu noteikumu sistēmu globālās līdztiesīgās drošības stiprināšanai. "Partneri" faktiski ignorēja projekta būtību un nolēma paplašināt "avangarda klātbūtni" Rumānijā un Baltijas valstīs. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja: "Pastāv jauna bruņotā konflikta reāls risks Eiropā." Alianses kārtējā paplašināšanās austrumu virzienā "uz ilgtermiņa pamatiem" gaidāma pavasarī.
Šajā aspektā jāpatur prātā, ka NATO ir Savienoto Valstu koloniālās kontroles un vadības struktūra. Eiropiešu mākslīga dalīšana "savējos" un "svešajos", Pentagona vasaļu alianses paplašināšanās uz austrumiem (no Lisabonas līdz Pekinai), cīņai nespējīgo iznīcinātāju F-35 pārdošana, Krievijas lētās gāzes nomaiņa pret dārgo gāzi no ASV – tā ir vienīgi Vašingtonai izdevīga koloniālās ekspluatācijas sistēma. ASV ne prātā nenāk atbildēt par savas destruktīvās un agresīvās ārpolitikas smagajām sekām. Tomēr, ja jauns karš Austrumeiropā ir neizbēgams, tas neritēs saskaņā ar Pentagona plāniem.
Jau pirmais atbildes trieciens nāks pa ziemeļamerikāņu "galvu" (kas rakstiski atteikusies no miera), bet pēc tam – pa "rokām" – ukraiņu, rumāņu, poļu, baltiešu (ierindas izpildītāji nav problēmas būtība). Apgaismība nāks nekavējoties. Sabiedrotā valsts ar ešelonēto PGA-PRA, ar mūsdienīgu trieciena aviāciju, liela darbības attāluma hiperskaņas un spārnotajām raķetēm, okeāna JKF un 6255 kodollādiņiem – tā nav ne Irāka, ne arī Lībija.
Viedoklis
Krievijas JKF manevri Melnajā jūrā – brīdinājums "partneriem"
Februārī ASV un NATO satrauca 15 OTRK "Iskander M" starta iekārtas Baltkrievijā (foto no satelīta), "partneriem" nav nekā, ko likt pretī vienlaicīgai (hipotētiskai) 60 kvaziballistisko raķešu zalvei, ko PRA līdzekļi nespēj pārtvert un kas, iespējams, aprīkotas ar kodollādiņiem. Taču Maskavas un Minskas "atriebes zobens" vienmēr būs atbilstošs ārējo draudu mērogam. Krievijas raķešnesēji Tu-22M3 un Tu-160 Baltkrievijas debesīs paceļas ar kravu, Baltkrievijas GKS iznīcinātāji piesedz tos, pastāvīgi būdami gatavi cīņai. Šajā jautājumā nekādas ilūzijas nav iespējamas.
Maskavas un Minskas "sarkanās līnijas", Krievijas un Baltkrievijas militāri tehniskie centieni piespiest ASV un NATO ievērot mieru – tā ir objektīva realitāte, kam alternatīvu nav. Lai "partneri" skaidrāk aptvertu neprātīgo militāro provokāciju perspektīvas Austrumeiropā, 19. februārī sākās Krievijas stratēģisko kodolspēku plašās mācības, ko vada valsts prezidents Vladimirs Putins. To ietvaros ieplānoti masveida ballistisko un spārnoto raķešu starti.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram
Viedoklis
Kāpēc Krievija dislocē hiperskaņas "Kinzhal" Baltijā