Kas un kā labā gatavs karot: Eiropā veikts jauns pētījums

Slovākijā, Austrijā un Grieķijā lielāks pētījuma dalībnieku skaits uzskata, ka Krievijas un ASV militāra konflikta gadījumā viņu valstij būtu jānostājas Krievijas, nevis jāatbalsta Vašingtona.
Sputnik

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Lielākā daļa Eiropas valstu iedzīvotāju vēlētos, lai viņu valstis saglabātu neitralitāti gadījumā, ja starp ASV un Krieviju vai starp ASV un Ķīnu sāktos militārs konflikts.

Kodolkara scenārijs. ASV izdomāts, kā ievilkt konfliktā Krieviju

Tātad Latvijas ārpolitika, kas vērsta uz konfrontāciju ar Krieviju, nebūt nav universāla Eiropas politika, secināja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Minētā pētījuma rezultātus publicēja Eiropas Starptautisko attiecību padome. Šī organizācija analizē ārpolitikas un drošības jautājumus. To 2007. gadā nodibināja piecdesmit politiskās elites pārstāvji no dažādām Eiropas valstīm, kuri tiecas pastiprināt Eiropas lomu pasaules politikā.

Pētījuma dati nepārprotami liecina, ka gandrīz visu Eiropas valstu iedzīvotāji, kurās aptaujas tika organizētas, vēlētos, lai viņu valsts neiesaistītos konfliktā.

Vienīgā valsts, kur kareivīgs noskaņojums guva virsroku, izrādījās Polija. Tur tikai 45% iedzīvotāju uzskata, ka Varšavai būtu jāsaglabā neitralitāte, 33% uzskata, ka Polijai būtu jāatbalsta ASV, un tikai 6% dotu priekšroku Krievijai. Visās pārējās valstīs, kas piedalījās pētījumā, 53-85% respondentu pauda atbalstu neitralitātei.

Pie tam Slovākijā, Austrijā un Grieķijā lielāks pētījuma dalībnieku skaits uzskata, ka Krievijas un ASV militāra konflikta gadījumā viņu valstij būtu jānostājas Krievijas, nevis jāatbalsta Vašingtona.

Lielākā starpība atbalsta līmeņa ziņā vērojama Slovākijā – tur ASV atbalstītu 6% aptaujāto, bet Krieviju – 20%. Grieķijā minētā attiecība veido 5% pret 7%, Austrijā - 4% pret 6%.

Latvijas iedzīvotāji visvairāk ieklausās Putina viedoklī

Līdzīgus rezultātus demonstrē arī aptaujas par iespējamo ASV konfliktu ar Ķīnu. Visās valstīs, kur notika pētījums, vairāk nekā puse iedzīvotāju atbalsta neitralitāti, taču kareivīgākā atkal izrādījusies Polija – tur nevienu no pusēm nevēlētos atbalstīt 54% aptaujāto, bet citās valstīs šis rādītājs variējas diapazonā no 59% līdz 83%. Pie tam Slovākijā vienāds skaits respondentu izteicās par atbalstu ASV un Ķīnai – 8%. Austrijā Ķīnas atbalstītāju skaits pat pārsniedz tos, kuri gatavi dot priekšroku ASV – 6% pret 4%.

Latvijas Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, komentējot publikāciju, secināja, ka Latvijas valdības politika, kas pauž atklāti negatīvu attieksmi pret Krieviju, nebūt nav Eiropas kopējais kurss. "Eiropa izvēlas sevi, Eiropa izvēlas savas intereses. Izņēmums ir Polija. Aptauja demonstrē, ka Latvijas ārpolitika, kas vērsta uz konfrontāciju ar Krieviju, nebūt nav universāli "eiropeiska"," uzrakstīja Dombrovskis savā lapā Facebook.