Politika

"Kurš atbildēs par bardaku": iedzīvotājus šokē EP vēlēšanu slikto organizācijas līmenis

Eiropas Parlamenta vēlēšanas atkal nonākušas skandāla centrā: šoreiz salūzusi elektroniskā sistēma, kas ļauj nobalsot vēlētājiem "svešā" iecirknī.
Sputnik

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Tik tikko CVK paguva tikt skaidrībā ar Latvijas iedzīvotāju informēšanu par vēlēšanu iecirkņiem, kā atskanēja jauns skandāls: vakar no rīta visos vēlēšanu iecirkņos pārstāja darboties sistēma, kas ļauj nobalsot "svešā" iecirknī.

Konstatēto kļūdu dēļ tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā starp vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās dēļ Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicināja vēlētājus balsot arī šodien tikai savos vēlēšanu iecirkņos – tur, kur viņi ir reģistrēti.

"Kas ir tie tumšie spēki, kas liek šķēršļus vēlēšanām? Priekšlaicīgās balsošanas sistēma faktiski nestrādā. CVK iesaka doties vēlēt balsošanas dienā, 25. maijā, savā iecirknī. Taču puse valsts nesaņēma vēstuli ar informāciju par savu iecirkni un nezina, kur ir jāiet. Reāli nobalsot var tikai ļoti motivēti vēlētāji," uzrakstīja Elizabete Krivcova savā Facebook lapā.

Kāpņu telpu durvju kodi un nikni suņi: kāpēc nav piegādāti EP vēlēšanu paziņojumi

Atgādināsim, ka dažas dienas pirms vēlēšanām izrādījās, ka ievērojama daļa vēlētāju joprojām nezina, kura iecirkņa sarakstā viņi ir iekļauti, jo viņi nav saņēmuši informatīvās vēstules.

Grūtības ar paziņojumu izsūtīšanu ir saistītas ar šo pakalpojumu sniedzēja maiņu. Galu galā informāciju par vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās iedzīvotājiem izsūtīja ar VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas palīdzību.

Kārtējās Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 2019. gada 25. maijā. Nobalsot priekšlaicīgi 22., 23. un 24. maijā var jebkurā iecirknī Latvijā dažu stundu garumā katru dienu:

  • trešdien, 22. maijā: no plkst. 17:00 līdz 20:00;
  • ceturtdien, 23. maijā: no plkst. 9:00 līdz 12:00;
  • piektdien, 24. maijā: no plkst. 10:00 līdz 20:00.

Latvija šajās vēlēšanās veido vienotu vēlēšanu apgabalu. Eiropas Parlamentā no Latvijas būs jāizvēlas astoņi deputāti.