Politika

Cīņa par vietu Saeimā: Ždanokas bites pret Ušakova kaķiem

Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka atsakās no pilnvarām un atgriežas Latvijā, lai pavērstu Latvijas Krievu savienības izsalkušās bites pret "Saskaņas" slinkajiem kaķiem.
Sputnik

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik, Dmitrijs Jermolajevs. "Tā ir pēdējā kauja, kas ar uzvaru nāk," – Internacionāles vārdi paši no sevis ataust atmiņā, lasot ziņu par Latvijas Krievu savienības (LKS) līdzpriekšsēdētājas Tatjanas Ždanokas atgriešanos Latvijā no Briseles. Ne aizzīmogotā vagonā, bet gan lidmašīnā Rīgā ieradīsies Ļeņins, tērpies kleitā, lai uzurdītu stagnācijā grimušo Latvijas krievvalodīgās politikas purvu.

Ždanoka izvēlējusies ideālu brīdi, lai pamestu Eiropas Parlamenta deputāta posteni un atgrieztos Latvijā.

Pietiek publicēt kaķīšus

Pat kaķim jāsmejas: Ušakovs publicējis karikatūru par Rīgas mēra kandidātiem

"Saskaņas" politiķi guļ uz lauriem un peles ķert pat netaisās. Priekš kam? Pirmo Baltijas kanālu viņi kontrolē, tāpat kā lielāko daļu krievvalodīgo mediju, tātad, pēc "Saskaņas" polittehnologu domām, krievvalodīgais elektorāts nekur nepazudīs.

Tāpēc var spēlēt "sāvisārizāciju", publicēt kaķīšus, nodarboties ar veloceliņiem un dažkārt ieminēties par nepieciešamību saglabāt bilingvālo izglītību.

"Saskaņas" kuluāros jau sen norakstītas gan bijušās bites (partija PCTVL) Latvijas Krievu savienības tēlā, gan arī Tatjana Ždanoka, — valda uzskats, ka viņa pavisam noteikti negribēs upurēt Briseles komfortu. Nē, tomēr upurēs, vismaz līdz 2019. gadam. "Saskaņas" kaķi ir samulsuši.

Bites atgriežas

Bites no jauna iegūs harizmātisku līderi. Par kaitējumu, kādu PCTVL perspektīvām nodarīja elastīgā Jurija Sokolovska izvirzīšana, esmu jau stāstījis.

Pūkains PR, jeb gājiens ar runci

Skaidrs, ka Latvijas tiesu sistēma, kuru pašos pamatos ietekmējis Andris Grūtups, darīs visu iespējamo, lai neļautu Ždanokai balotēties Saeimā. Taču arī priekšvēlēšanu štāba vadītāja postenī Ždanoka spēj mainīt situāciju.

Jau patlaban iespējams prognozēt, ka PCTVL kampaņa būs agresīva. Tā pārsvarā balstīsies uz ielu pasākumiem un sociālajiem tīkliem. Jāpiebilst, ka gandrīz visus krievvalodīgos medijus kontrolē "Saskaņa".

Bijušo bišu (tiesa, klīst joks, ka bites nemēdz būt bijušās, tās vienkārši maskējas aiz LKS tēla) kampaņas galvenais dienas kārtības jautājums būs cīņa par bilingvālās izglītības saglabāšanu. "Saskaņa" šajā trasē iniciatīvu ir zaudējusi, tāpēc "partejisko un bezpartejisko" – LKS un jauno aktīvistu (tādu, kā Degi Karajevs) – savienība iegūs gandrīz monopolu.

Kaķiem nāksies pastrādāt

Tatjana Ždanoka noliks EP deputāta pilnvaras

Ar ko var atbildēt "Saskaņa"? Šeit varētu noderēt Ruslans Pankratovs, taču viņu Nils Ušakovs ir izmetis politiskā procesa ceļmalā, teju no partijas padzinis. Tāpat viņš sastrīdējies arī ar Andreju Mamikinu. Atliek tikai viens – kontrolējamo mediju izmantošana, lai nožņaugtu LKS.

Taču tieši "Saskaņas" mediju kampaņa pret Ždanoku nodrošinās bijušo bišu "kodolbīstamā" elektorāta mobilizāciju un, iespējams, ļaus LKS iekļūt Saeimā. Un šeit jāpiebilst, ka absolūta Ždanokas uzvara būs piecu procentu barjeras pārvarēšana LKS, frakcijas atjaunošana Saeimā un kāpšana Saeimas tribīnē.

Pagaidām nezīlēsim kafijas biezumos un neprognozēsim to, kas varētu notikt, ja bites atkal iekļūs Saeimā. Taču ir skaidrs, ka "Saskaņas" kaķiem vairs nebūs laika pozēt fotogrāfijām sociālajos tīklos. Nāksies atkal ķerties pie pelēm.