Kārtējā tikšanās virs Baltijas jūras

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasIznīcinātājs Su-27
Iznīcinātājs Su-27 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons skaidro, ka Krievijas GKS iznīcinātāja Su-27 darbības, pārtverot amerikāņu izlūkošanas lidmašīnu virs Baltijas jūras var novest pie spriedzes eskalācijas Krievijas un ASV starpā.

RĪGA, 30 aprīlis – Sputnik. Pentagona oficiālā pārstāve Mišela Baldansa pavēstīja ziņu aģentūrai RIA Novosti, ka Krievijas GKS iznīcinātāja Su-27 rīcība, pārtverot ASV izlūklidmašīnu, varētu novest pie tālākas attiecību saasināšanās abu lielvalstu starpā.

Эсминец США Donald Cook. Архивное фото - Sputnik Latvija
Su-24M un Donald Cook duelis Baltijas jūrā

Viņa paskaidroja, ka bīstamie un neprofesionālie manevri varētu radīt kaitējumu un fiziskas traumas tajos iesaistītajām ekipāžām, turklāt viena pilota neprofesionālās darbības var novest pie nevajadzīgas spriedzes eskalācijas.

Pentagona pārstāve uzsvēra, ka amerikāņu lidmašīna RC-135 veikusi "parastu lidojumu starptautiskajā gaisa telpā", kad to "bīstamā un neprofesionālā veidā" pārtvēris krievu Su-27. Mišela Baldansa atgādināja, ka tikai pirms dažām nedēļām Pentagons vēstījis par incidentu ar ASV eskadras kuģi
Donald Cook.

Pēdējā gada laikā notikuši vairāki incidenti – Krievijas kara lidmašīnas tuvojušās ASV lidmašīnām un kuģiem, radot satraukumu par drošības pasākumu ievērošanu. Vienlaikus viņa neprecizēja, ko tieši ASV uzskata par "bīstamiem un neprofesionāliem" manevriem. Starptautiskajos tiesiskajos aktos šajā jautājumā precīzu norādījumu nav, atšķirībā no starptautiskās gaisa telpas un akvatorija.

Jāpiebilst, ka 28. martā, kad Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu devās uz Kaļiņingradas apgabalu ar mērķi nostiprināt militāro kontingentu Rietumu kara apgabala reģionos, NATO iznīcinātāji Eurofighter lidoja divu kilometru attālumā no krievu Su-27, kuri pavadīja Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnu maršrutā uz Kaļiņingradu virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem.

Ziņu lente
0