Topošā Kerčas ceļa būvdarbos atrasti noslēpti dārgumi

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasSudraba monētas. Foto no arhīva
Sudraba monētas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teritorijā, cauri kurai Kerčas tilta virzienā vedīs autoceļš, arheologi atraduši noslēptas XVII gs. Spānijā kaltas sudraba monētas. Iespējams, tas nebūs vienīgais atradums būvdarbu vietā.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Izrakumu vietā teritorijā, cauri kurai vedīs autoceļš Kerčas tilta virzienā, arheologi atraduši noslēptas sudraba monētas.

Археологические раскопки. Архивное фото - Sputnik Latvija
Pirms 2400 gadiem veidota mozaīka vēl laimi

Krimas  tilta celtniecības projektā arheologi iesaistījās 2015. gada februārī. Darbi rit dažādos topošās trases iecirkņos. Jau pārmeklētas senās apmetnes un apbedījumi vairāk nekā 5 hektāru platībā un sīki izpētīts iecirknis, kurā atrasts XVII-XVIII gs. ciems.

Ciema nomalē zinātnieki atrada noslēptos dārgumus – 15 monētas sver vairāk nekā 300 gramus. Tās bija apraktas keramikas traukā. Zinātnieki uzskata, ka nauda kalta Spānijā XVII gs. vidū. Atradums ir ļoti rets. Tas tiks nodots krievu numismātikas speciālistiem, kuri monētas izpētīs sīkāk.

"Jānoskaidro, kad un kā šīs monētas nokļuvušas Tamaņas pussalā. Iespējams, tās nolaupītas no spāņu kuģa vai liecina par tirdzniecību, kas savulaik šeit ritēja samērā aktīvi," – pastāstīja KZA Etnoloģijas un antropoloģijas institūta vadošā zinātniskā darbiniece Emma Zilivinska.

Pašlaik arheologi pēta Romas impērijas laiku apmetnes paliekas. "Tik liela mēroga izrakumi lielo Bosfora pilsētu apkaimē ir unikāla iespēja arheoloģisko darbu vēsturē… Zem Hazāru kaganāta un antīko laiku slāņiem mēs ceram atklāt to, kas Tamaņas pussalā saglabājies no pirmatnējā laikmeta, pirms to kolonizēja grieķi. Iespējams, ka izrakumu noslēguma posmā mums izdosies atrast unikālus bronzas laikmeta materiālus," – stāstīja Dienvidu federālās universitātes Arheoloģijas un senās pasaules katedras vadītājs Aleksejs Kijaško.

Tamaņas pussalā arheologi jau ir izpētījuši senās apmetnes un apbedījumu vietas 19 hektāru platībā, izpētījuši Senās Romas laiku villas paliekas, hazāru apmetni, Kijevas Krievzemes laiku kara apmetni, Osmāņu impērijas varas perioda ciemus, kā arī vairāk nekā 150 dažādu laikmetu apbedījumu. Simtiem aizraujošu zinātnisko atradumu ir nodoti Tamaņas muzeju kompleksa fondos.

Ziņu lente
0