Skolotājiem maksās par katru skolnieku

© Sputnik / Igor Russak / Pāriet pie mediju bankasSkola. Foto no arhīva
Skola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad mērķa dotācijas skolotāju algām gada laikā nemazināsies pat tad, ja skolēnu skaits klasē saruks, kā tas parasti gadās, un pašvaldības vairs necietīs zaudējumus skolēnu plūsmas dēļ.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Pedagogu darba samaksas reforma paredz noteikt darba samaksu, ņemot vērā skolēnu skaitu atbilstošā gada 1. septembrī, vēsta LETA.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis: Latvija apsteidz Zviedriju, taču atpaliek no Ķīnas

Pašlaik Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais reformas projekts nosaka, ka pedagogu darba samaksai paredzēto mērķa dotāciju summa no atbilstošā gada septembra līdz decembrim tiek aprēķināta, vadoties no skolēnu skaita atbilstošā gada 27. maijā. Savukārt no janvāra līdz augustam pedagogu darba samaksai paredzēto mērķa dotāciju summa tiek aprēķināta, ņemot vērā skolēnu skaitu iepriekšējā gada 1. septembrī.

Tā kā mācību gada laikā skolēnu skaits mācību iestādēs mainās (visvairāk – 1. septembrī, vismazāk – 27. maijā), pašvaldības, kas uzskata, ka jaunajā mācību gadā skolēnu skaits pieaugs, nav apmierinātas ar līdzekļu sadales kārtību. Tagad mērķa dotāciju summa pedagogu darba apmaksai tiks aprēķināta, izmantojot skolēnu skaitu atbilstošā gada 1. septembrī.

Pedagogu samaksas reformas modelis iesniegts valdībā, kas plāno izskatīt šo jautājumu 5. jūlijā. Paredzams, ka reforma stāsies spēkā šī gada 1. septembrī.

Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Šadurskis – pedagogiem: jums algas nepaaugstināsim

Pēc pārrunām ar Finanšu ministriju un pašvaldībām par to, kādi papildu līdzekļi nepieciešami skolotāju samaksas reformai, un finansiālo slodzi, kādu reforma varētu radīt pašvaldībām, tika nolemts, ka bērnudārzu audzinātāju likme tiks palielinata līdz plānotajiem 680 eiro divu gadu laikā. Tas nozīmē, ka sākotnēji likme tiks paaugstināta līdz 620 eiro no šī gada 1. septembra, un 680 eiro līmeni tā sasniegs 2017. gada septembrī.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis vēstīja, ka šogad neizdosies paaugstināt samaksu ne skolotājiem, ne pirmsskolas iestāžu darbiniekiem, turklāt budžetā nav arī līdzekļu, lai kompensētu zaudējumus tiem, kas zaudēs darbu skolu slēgšanas rezultātā. Partijas "Vienotība" pārstāvis Edvards Smiltēns informēja, ka pedagogu algu reformai pietrūkst 9 miljoni eiro.

ESAO eksperti uzskata, ka nesakārtotā skolu tīkla dēļ Latvija atvelta skolotāju algām pārāk lielu daļu izglītībā ieguldīto līdzekļu, tāpēc pietrūkst naudas citu funkciju finansēšanai. Ja tiks sakārtots skolu tīkls, būs iespējams palielināt pedagogu algas un vienlaikus atbrīvot līdzekļus izglītības uzlabošanai. 

Ziņu lente
0