Šadurskis – pedagogiem: jums algas nepaaugstināsim

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПустые парты в школе
Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrs paskaidrojis pedagogiem, ka šogad neizdosies paaugstināt algas ne skolotājiem, ne arī pirmsskolas iestāžu darbiniekiem. Budžetā nav arī līdzekļu, lai kompensētu zaudējumus tiem, kas zaudēs darbu, skolu slēgšanas dēļ.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Šogad papildu līdzekļus pasniedzēju algām rast neizdosies, ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Par to ziņo aģentūra LETA.

"Mums ir Saeimas piešķirtais budžeta palielinājums mērķdotācijai. Šajā gadā citu iespēju nav," — teica ministrs.

Школьный класс - Sputnik Latvija
Pats pēdējais zvans: skolas tiek slēgtas
Šadurskis norādīja, ka nākotnē līdzekļus algu palielināšanai varētu atrast, "palielinot mērķa dotāciju un sakārtojot skolu tīklu." Turpmāk skolu skaits samazināsies, taču pagaidām viņš vēl nevarot pateikt, cik skolas nāksies slēgt.

Izglītības ministrs piezīmēja, ka skolu slēgšanas gadījumā daļa pedagogu zaudēs darbu, tāpēc jāpadomā par sociālo spilvenu. Tam gadā būtu nepieciešami 2,5 miljoni eiro, bet šobrīd tādu līdzekļu nav.

Naudas algu palielināšanai pedagogiem pirmsskolas izglītības iestādēm šogad nav, informēja Šadurskis. Viņš solīja šo jautājumu risināt nākamgad.

Jaunā mācību gada sākumā valstī tiks slēgtas vienpadsmit izglītības iestādes. Izglītības ministrija jau pieņēmusi lēmumu par astoņām skolām: tiks slēgta Mežotnes internātvidusskola, kurā mācās 39 skolēni, Daukstes pamatskola, kurā mācās 48 bērni, Zlēku pamatskola, divas skolas Saldū un citas izglītības iestādes. Ieplānota vairāku skolu un bērnudārzu apvienošana. 11 izglītības iestādes jaunajā mācību gadā tiks reorganizētas.

Преподаватель в аудитории школы - Sputnik Latvija
Izglītības ministrs naidīgas propagandas meklējumos

Pagājuša gada 27. novembrī Latvijā notika masveida Izglītības un zinātnes jomas darbinieku streiks. Pedagogi pieprasīja algu reformas modeļa pilnveidošanu un papildu līdzekļus novirzīšanu pārejas pasākumiem 2016. gada budžetā. Šie pasākumi ļautu uzlabot pirmsskolas izglītības pedagogu, nelielo izglītības iestāžu darbinieku u.tml., darba samaksas nosacījumus un nepieļautu situācijas pasliktināšanos izglītības un audzināšanas jomā.

Tajā pašā dienā Saeima pieņēma lēmumu paaugstināt algas — nevis pedagogiem, bet gan valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām. Saskaņā ar grozījumiem tika palielinātas premjera, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas.

Ziņu lente
0