Vai Eiropa vēlas pārskatīt robežas? Pie kā novedīs kara vēstures noliegšana

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasГеоргиевская ленточка
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas valstu valdības rok sev bedri, pieprasot pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus: vēstures pārrakstīšanas loģiskas sekas būs Eiropas valstu pašreizējo robežu pārskatīšana.
RĪGA, 7. maijs - Sputnik. Cīņa ar atmiņu par Otrā pasaules kara rezultātiem eiropiešiem ir bīstama, jo var izvērsties par robežu pārskatīšanu Eiropas Savienības iekšienē, uzskata diplomāts, vēsturnieks un politologs, Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, MGIMO rektors Anatolijs Torkunovs.
Nesen Krievijas Valsts domē tika iesniegts likumprojekts par PSRS un nacistiskās Vācijas lomu Otrajā pasaules karā publiskas identificēšanas aizliegumu. Plānots, ka grozījumi tiks iekļauti likumā par padomju tautas uzvaru Lielajā Tēvijas karā. Paredzēts aizliegt "identificēt PSRS valdības, pavēlniecības, PSRS karavīru mērķus, lēmumus un darbības ar nacistiskās Vācijas un ass valstu valdības, pavēlniecības un militārpersonu mērķiem, lēmumiem un darbībām."
Траурное мероприятие у стен сгоревшей Рижской хоральной синагоги в День памяти жертв геноцида еврейского народа - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2021
The Guardian: nacistu mednieks pastāstīja, kā Baltijā izkropļo vēsturi
Kā norādīja Torkunovs, Rietumi sen jau cīnās ar atmiņu par Otrā pasaules kara rezultātiem. Zinātnieka vārdus citē Sputnik Baltkrievija.
"Šī cīņa sākusies jau tad, kad tika pieņemti pirmie lēmumi par komunistiskā un nacistiskā režīma pielīdzināšanu. EDSO pieņēma rezolūciju par Austrumeiropas valstu pielīdzināšanu komunisma upuriem, un šī tēma tika ierakstīta Eiropas dienas kārtībā... Tad EDSO pieņem rezolūciju par nepieciešamību starptautiski nosodīt totalitāro komunistisko režīmu noziegumus," atgādināja Torkunovs
Akadēmiķis uzsvēra, ka šādā veidā Eiropā soli pa solim veidojas PSRS izšķirošās lomas Otrajā pasaules karā noliegums un relatīvisms attiecībā uz atbildību par tā uzsākšanu. Turklāt tika bloķēti tādi sižeti kā agresora nomierināšana un kolaboracionisms.
"Šāda veida pieeja rada nopietnus draudus Eiropas drošībai. Karš ar atmiņu ir bīstams pašām rietumvalstīm. Ja šodien pielīdzināt sarkanarmiešus vērmahta, pat SS kareivjiem, tad rīt radīsies jautājums par to, ka fašisms un nacisms līdz ar citām ideoloģijām bijušas vien politisko uzskatu sistēmas," brīdināja Torkunovs.
"Ar šādu pieeju nevar iztikt bez jautājuma par Eiropas robežām, kas veidojās pēc Otrā pasaules kara. Tam pievērš uzmanību adekvāti analītiķi gan Eiropā, gan ASV, jo šīs robežas tika izveidotas ar "agresora" piedalīšanos, ja runājam par nacistiskās Vācijas un Padomju Savienības vienlīdzīgu atbildību par kara sākumu. Visas šīs spēles ar vēsturisko atmiņu ir ļoti bīstamas," norādīja Torkunovs.
Rietumos regulāri vērojami ciniski mēģinājumi pārskatīt Otrā pasaules kara iemeslus un rezultātus, atklāti izkropļoti vēsturiskie fakti un apstrīdēta Sarkanās armijas izšķirošā loma uzvarā pār fašismu. Baltijas valstu varas iestādes atklāti īsteno nacistu pabalstītāju glorifikācijas politiku un uztur kursu uz vēstures pārrakstīšanu.
25 апреля 1945 года в районе Торгау на Эльбе войска 1-го Украинского фронта встретились с войсками 1-й армии США. - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2021
Viedoklis
Savienotajās Valstīs pūlas pierādīt, ka visus pasaules karus sākuši krievi
Kremlī vairākkārt atzīmēja, ka mēģinājumi pārrakstīt vēsturi kaitē tiem, kuri to dara politiskās konjunktūras apmierināšanai. Krievija stingri pretojas vēstures sagrozīšanas un nacisma reabilitācijas mēģinājumiem, uzsver Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijā. Kā atzīmēja Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejā, visiem jāatceras, ka nacistiskās Vācijas vadības darbības, kas bija atbildīga par Otrā pasaules kara uzsākšanu un vešanu, tika atzītas par noziedzīgām.
Ziņu lente
0