Nosaukta labākā Covid-19 vakcīna: atzīšanas kritēriji – "tumša bilde"

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasМедик готовит шприц с вакциной
Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Labākās Covid-19 vakcīnas" titula piešķiršanas kritēriji speciālistiem tā arī netika izskaidroti.
RĪGA, 7. maijs - Sputnik. Pasaules vakcīnu kongress par labāko Covid-19 vakcīnu nosauca amerikāņu kompānijas Moderna preparātu, vēsta RIA Novosti. Kā norāda Krievijas speciālisti, šādas atzīšanas kritēriji nav skaidri, bet pats lēmums ir ekonomiski un politiski angažēts.
Trešdien, 6. maijā, Vašingtonas pasaules vakcīnu kongress (World Vaccine Congress Washington 2021), kas notiek tiešsaistē, pasludinājis lēmumu par labāko Covid-19 vakcīnu. Turklāt netika precizēti kritēriji, pēc kuriem tika izvēlēts uzvarētājs.
Вакцинация препаратом Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
ES nolaiž "kovida priekškaru"? Krievijā novērtēja Briseles jauno plānu
Vakcīna "Moderna" konkurēja ar preparātiem "AstraZeneca", "Bharat Biotech", "Janssen", "Medicago", "Novavax", "Pfizer/BioNtech", "Sputnik V" un dzīvnieku vakcīnu "Zoetis". Tāpat saskaņā ar kongresu "Moderna" ir "Labākā jaunā tehnoloģija/vakcīnas platforma". Šajā kategorijā tā apdzina "BioNtech", "Inovio", "Janssen", "Medicago", "Novavax", "Vaccitech" un "GeneOne Life Science" izstrādes.
Kad nav saprotami parametri, pēc kuriem "Moderna" vakcīna izrādījās labāka, tas ir vien nepamatots paziņojums, atzīmēja Krievijas Tautu draudzības universitātes Infekcijas slimību katedras docents Sergejs Vozņeneskis.
"Ja tiktu sniegti skaidri kritēriji, vakcīnu salīdzinošais raksturojums, vai pēc kaut kāda statistikas rādītāja Moderna būtu radījusi vislabākos rezultātus salīdzinājumā ar citām, tad varētu runāt par kādu analīzi. Nav saprotami kritēriji, pēc kuriem kongress atzinis "Moderna" vakcīnu par veiksmīgāku," paziņoja Vozņeneskis.
Viņš norādīja, ka kongress neprecizē, pēc kurām īpašībām vakcīna ieņem pirmo vietu. "Nedz efektivitātes, nedz drošības ziņā, tikai apgalvojums vien, ka tā ir labākā," norāda Vozņesenskis.
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
"Sputnik V" autorus pārsteidz centieni klusēt par nāves gadījumiem pēc vakcīnas Pfizer
Speciālists neizslēdz, ka kongresa lēmums varētu būt politiski vai ekonomiski motivēts.
"Cik es saprotu, šis kongress izskatījis vakcīnas, kuras ir reģistrētas ASV vai Eiropas Savienībā vai citās valstīs. Taču pēc kādiem kritērijiem - vispār nav skaidrs," piebilda Vozņesenskis.
Savukārt Gamaleja centra vadītājs Aleksandrs Gincburgs nosauca kongresa lēmumu par ekonomiski politisku.
"Es teiktu, ka tas ir ekonomiski politisks lēmums. Jautājuma cena ir aptuveni 100 miljardi dolāru. Atzīt "Sputnik V" nozīmētu atdot šo naudu Krievijas Federācijai, atgādinu, ka kongress notika Vašingtonā," uzsvēra Gincburgs.
Pēc viņa vārdiem, uzvaru piešķīra "Moderna", neskatoties uz acīmredzamo: nāves gadījumu skaits no RNS vakcīnām (tādām, kā "Moderna") ievērojami pārsniedz nāves gadījumu skaitu (uz 100 tūkstošiem) pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca". Viņš atzīmēja, ka "Moderna" un "Pfizer" vakcīnas ir izstrādātas uz vienas un tās pašas bāzes.
"Atdot (uzvaru) "Pfizer" būtu pavisam nepieklājīgi, jo nāves gadījumu skaits no tās ir 25 reizes lielāks nekā no "AstraZeneca"," paskaidroja Gincburgs.
Российская вакцина от COVID-19 Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Kāpēc vakcīna "Sputnik V" izdevusies efektīva – virusologa atbilde
"Sputnik V" izstrādātāji iepriekš ziņoja, ka nāves gadījumu skaits pēc vakcinācijas ar Krievijas preparātu ir daudz mazāks nekā pēc vakcinācijas ar ārzemju analogiem. Piemēram vidējais mirstības rādītājs uz 1 miljonu "Pfizer" devu ir 39,4, "Moderna" preparātam – 20,2, bet "Sputnik" – tikai 2. Pētījums tika veikts, pamatojoties uz 19. aprīļa 13 regulatoru veselības aprūpes jomā oficiālajiem datiem.
Krievijas Covid-19 vakcīna "Sputnik V" reģistrēta jau vairāk nekā 60 pasaules valstīs, kuru iedzīvotāju skaits pārsniedz 1,5 miljardus cilvēku. "Sputnik V" ieņem otro vietu pasaulē pēc valsts regulatoru izsniegto atzinumu skaita. Saskaņā ar pēdējiem datiem vakcīnas efektivitāte it 97,6%.
Ziņu lente
0