Eksperts ar sakāmvārdu pamatoja ASV neveiksmes ar F-35 izstrādi

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasИстребители F-35A Lightning II, архивное фото
Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts atgādināja, ka sakāmvārds "Neroc citam bedri, pats tajā iekritīsi" ļoti labi piedienas iznīcinātāja F-35 izstrādes procesam.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs rakstā izdevumam "Zvezda" pastāstīja par problēmām, kādas radušās ar amerikāņu piektās paaudzes iznīcinātāja F-35 Lightning II izstrādi, atsauca atmiņā sakāmvārdu, kas, pēc viņa domām, ataino situāciju ar bruņojuma izstrādi ASV un Krievijā, vēsta RIA Novosti.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Viedoklis
Gausa aviokatastrofa: pār iznīcinātājiem F-35 atkal sabiezē mākoņi

Iepriekš žurnāls Forbes pastāstīja, ka ASV Gaisa spēki jau ir samierinājušies ar F-35 programmas neveiksmi. Eksperti atzīmēja, ka augošās konkurences dēļ jaunās lidmašīnas konstrukcija ir būtiski sarežģījusies: rezultātā izstrādes process ir palēninājies, pieauguši izdevumi, bet projekta drošība – samazinājusies. Šī iemesla dēļ Gaisa spēku vadība bija spiesta samierināties ar to, ka laika gaitā pārbaudītos F-16 neizdosies aizstāt ar tādu pašu skaitu F-35.

Speciālists atgādināja par lidmašības stealth tehnoloģijas nepārprotamajām neveiksmēm – tā izrādījusies bezjēdzīga pret radiolokācijas stacijām, kas strādā frekvences L-diapazonā (decimetra viļņi) un K-diapazonā (milimetra viļņi).

"Ir tāds krievu sakāmvārds: "Neroc citam bedri, pats tajā iekritīsi", taču, acīmredzot, ASV to nezina, jo negodīga konkurence viņiem ir cieņā," atzīmēja Ļeonkovs.

Ļeonkovs atgādināja, kā ASV eksperti kritizējuši iznīcinātāju Su-57, apgalvojuši, ka neesot iespējams Krievijā izstrādāt 5. paaudzes lidmašīnu. Turklāt viņiem nepatika tas, ka iznīcinātājam nav sava dzinēja, krievu stealth tehnoloģija un atpalikusi elektronika".

"Tomēr arī šajā ziņā viņi ir kļūdījušies, jo Krievija izstrādāja pati savas prasības 5. paaudzes lidmašīnām, daudz stingrākas nekā amerikāņu. Tāpēc mūsu Su-57 būtiski pārspēj gan F-22, gan F-35 kaujas iespējas," viņš uzsvēra.

Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2020
Viedoklis
Amerikāņu F-35 jaunas grūtības – sadursme ar degvielas uzpildītāju

Autors uzskata, ka ASV bruņojuma un militārās tehnikas izstrādes galveno problēmu veido kara rūpniecības kompleksa un Pentagona ģenerāļu finansiālo interešu saplūšana.

"Šo neveiksmīgo projektu dēļ ASV ir zaudējušas zinātniski tehniskos sasniegumus un tehnoloģijas un vairs nespēj panākt Krieviju, pat palielinot revolucionāru projektu finansējumu," paskaidroja eksperts.

Ļeonkovs secināja, ka Krievijas iznīcinātājiem paveras izredzes izplatīties pasaules bruņojuma tirgū, jo "cenas un kvalitātes attiecība pie mums ir reāla, nevis reklāmas rādītājs".

Ziņu lente
0