Politika

Vai Francija pametīs Eiropas Savienību? Le Figaro žurnālists pareģo Frexit

© PixabayФлаг Франции
Флаг Франции - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pandēmija kļuvusi par Eiropas Savienības vadības darba lakmusa papīrīti, proti, tā ir atklājusi nepilnības Eiropas ekonomikā un rūpniecībā. Tāpēc Francijai ir laiks atvadīties no ES, sekojot Lielbritānijai, uzskata žurnālists Lorāns Erblē.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Franču žurnālists Lorāns Erblē izdevumā Le Figaro publicēja rakstu ar visai drūmu prognozi. Francija var izstāties no Eiropas Savienības pēc Lielbritānijas, vēsta RIA Novosti.

Erblē raksta, ka Covid-19 pandēmijas laikā kļuva redzamas Eiropas Savienības ekonomikas un rūpniecības nepilnības. Un atbildīga par to ir ES vadība, uzskata žurnālists.

Viņš norāda, ka tieši nevarīgie vadītāji "kavē preferenču piešķiršanu Eiropas tirdzniecībai un nesniedz nepieciešamo atbalstu Eiropas Savienības dalībvalstīm".

Francijas prezidenta amata kandidāts, Uz priekšu kustības līderis Emanuels Makrons - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2017
Makrons paziņoja par Frexit neizbēgamību, ja Eiropas Savienībā netiks veiktas reformas

Erblē kā piemēru minēja ASV, kur ekonomikas atbalstam pandēmijas laikā valsts piešķīra aptuveni piecus triljonus dolāru, tikmēr ES ap 300 miljardiem. Turklāt ES vadība lūdz savas valstis samazināt izdevumus medicīnai un samazināt mediķu algas, lai palielinātu konkurētspēju.

Tikmēr sarunas par vakcīnu piegādēm ES notiek tik lēni, ka valstis, negaidot palīdzību, patstāvīgi iepērk vakcīnas Krievijā un Ķīnā.

Tātad ES vadības darbs ir slikts piemērs. Turpretī Brexit ir labs piemērs. Un Apvienotā Karaliste ļoti labi tiek galā ar koronavīrusu, izstrādājot efektīvākas stratēģijas.

Tāpēc Erblē uzskata, ka galu galā Francija var vienkārši atbrīvoties no birokrātiskas atvases ES dalības veidā.

Referendums jautājumā par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES notika 2016. gada martā. Par atvadīšanos no Eiropas Savienības uzstājās 51,8% britu, pret 48,2%. Sākotnēji Brexit tika ieplānots 2019. gada 29. martā, taču tas notika vien 2020. gada 31. janvārī.

Lielbritānija ieguvusi neatkarību pēc 47 gadus ilgas dalības ES un 4,5 gadus pēc referenduma Brexit jautājumā.

2020. gada 24. decembrī, pēc vairākus mēnešus ilgām sarežģītām pārrunām Lielbritānija un Eiropas Savienība noslēdza Brexit pārejas periodu, spēkā stājās vienošanās par tirdzniecību un sadarbību abu pušu starpā.

Ziņu lente
0