"Ziemeļu straume 2": analītiķis paskaidroja, kādu taktiku izvēlējušās ASV

© SputnikПавел Шипилин
Павел Шипилин - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džo Baidena administrācijas plāni "Ziemeļu straumes 2" kontekstā ir mainījušies, lai arī rusofobākās aprindas Vašingtonā raizējas, ka gāzesvads tomēr tiks uzbūvēts.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Republikāņu grupa ASV Pārstāvju palātā nosūtījusi valsts sekretāram Entonijam Blinkenam vēstuli, kurā kritizē Džo Baidena administrācijas politiku "Ziemeļu straumes 2" kontekstā. Kongresmeņi ir neapmierināti ar to, ka Vašingtonas skaļos izteikumus par projektu nepavada reāli soļi.

Jāšaubās, vai Vašingtona izmantos nopietnas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" – visus savus soļus Baidens koordinēs ar eiropiešiem, radio Sputnik ēterā konstatēja politiskais analītiķis Pāvels Šipiļins.

"Baidenam ir jāparāda, ka "Amerika ir atgriezusies", kā viņš apgalvoja. Pie tam ASV rada bažas gandrīz naidīgā Vācijas attieksme pret Vašingtonas mēģinājumiem apturēt "Ziemeļu straumi 2". Spriežot pēc visa, Amerika tagad lasīs kopā visas "lauskas", kādās Amerikas attiecības ar Eiropu sadauzījis bijušais prezidents Donalds Tramps," atzīmēja Šipiļins.

Pēc viņa vārdiem, rusofobākajām aprindām Vašingtonā raizes sagādā pati gāzesvada pabeigšanas perspektīva.

"Protams, viņi cenšas kaitēt būvdarbu noslēgšanai vai vismaz jau pabeigtā gāzesvada darbam. Tomēr amerikāņiem jāpatur prātā, ka to panākt vēlas ne tik daudz Krievija, cik Eiropa. Cauruļvada iecirkni uz sauszemes Vācija pabeidza jau pērn, bet tā, starp citu, ir milzīga nauda," atgādināja eksperts.

Tāpēc, domājams, republikāņiem, kuri nosūtīja vēstuli Valsts departamentam, neizdosies ar ašu triecienu mainīt Baidena administrācijas plānus, uzskata Šipiļins.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2021
Viedoklis
Karš par "Ziemeļu straumi 2" tuvojas beigām. Polija ir starp zaudētājiem?

"Tagad Vašingtona rēķinās nevis ar sankcijām, bet gan ar savu ietekmi Eiropas struktūrās, lai nobremzētu pilnvērtīgu "Ziemeļu straumes 2" darbu," secināja politologs.

Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" tiek izbūvēts pāri Baltijas jūrai līdzās pašreizējai "Ziemeļu straumei", darbs tuvojas noslēgumam. Maskava uzsver, ka "Ziemeļu straume 2" ir vienīgi ekonomisks projekts, bet ASV apgalvo, ka tas esot Kremļa ietekmes izplatības instruments. Ar ieganstu pielikt punktu "atkarībai no Krievijas" Tramps uzstājīgi virzīja Eiropas tirgū amerikāņu sašķidrināto dabas gāzi.

Projektu "Gazprom" īsteno sadarbībā ar kompānijām no Eiropas. Tā īstenošana jau bija apturēta 2019. gadā, ņemot vērā amerikāņu sankciju draudus, vēlāk Valsts departaments paziņoja, ka ierobežojumi, iespējams, tiks paplašināti. Maskava uzsvēra, ka Vašingtonas eksteritoriālās sankcijas nav pieņemamas un apsolīja pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus saviem spēkiem.

Ziņu lente
0