Ukraina gatava bojāejai? Ekonomists vērtē Kijevas runas par "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Александр КривошеевЭксперт Василий Колташов
Эксперт Василий Колташов  - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva nāk klajā ar absurdiem izteikumiem "Ziemeļu straumes 2" kontekstā, turklāt Ukrainas pozīcija joprojām ir galēji naidīga.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Ukrainas koncerna "Naftogaz" valdes priekšsēdētājs Andrejs Koboļevs atklāja, ka Ukraina esot gatava scenārijam, kas paredz topošā gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijas sākumu. Viņš apstiprināja, ka pēc cauruļvada darbības sākuma Ukraina "atvadīsies" no tranzīta ienākumiem, taču gāzes deficīts nav gaidāms, pateicoties pazemes glabātavām, kā arī "pilnajai integrācijai Eiropas gāzes transporta sistēmā".

Ukrainas reakcija uz "Ziemeļu straumi 2" pat ārkārtīgi pretrunīgās retorikas apstākļos joprojām ir naidīga, radio Sputnik ēterā konstatēja Jaunās sabiedrības institūta Politekonomisko pētījumu centra vadītājs Vasilijs Koltašovs.

"Vispirms Kijeva stāstīja, ka līdz ar "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākumu Ukrainai draud bojāeja. Tagad viņi stāsta, ka sagatavojušies "Ziemeļu straumei 2". Ja salīdzināsim abus paziņojumus, iznāks, ka viņi ir sagatavojušies Ukrainas bojāejai," norādīja Koltašovs.

Viņš uzsvēra, ka visi šie izteikumi skan vienkārši absurdi – skaidrs, ka Ukrainas viedoklis par "Ziemeļu straumi 2" nav mainījies.

"Tā ir naidīga un pilnībā sakrīt ar Valsts departamenta viedokli, taču paši Kijevas izteikumi šajā jautājumā ir pretrunīgi un dīvaini. Kam Ukraina ir sagatavojusies? Tam, ka nonāks apstākļos, kuros tai nāksies citādi izturēties pret Krieviju? Tiklīdz sāksies gāzes sūknēšana uz Eiropu pa abām "Ziemeļu straumēm", apejot Ukrainu, Maskavas argumenti strīdā par gāzes tranzīta tarifiem kļūs stingrāki. Vai tam viņi ir sagatavojušies?" taujāja Koltašovs.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2021
Viedoklis
Karš par "Ziemeļu straumi 2" tuvojas beigām. Polija ir starp zaudētājiem?

Krievijas koncerns "Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām izbūvē divus gāzes cauruļvadus līdzās ekspluatējamajai "Ziemeļu straumei". Krievija uzsver, ka "Ziemeļu straume 2" ir tīri ekonomisks projekts, kas ļaus uzlabot gāzes apgādi patērētājiem Eiropā, pateicoties degvielas piegādes maršrutu diversifikācijai.

Taču ASV, Ukraina, Polija un Baltijas valstis uzskata, ka tas ir Krievijas ietekmes izplatības instruments un cenšas projektu kavēt. Tā īstenošana jau tika apturēta 2019. gada nogalē ASV sankciju draudu dēļ, vēlāk Valsts departaments ziņoja par iespējamu ierobežojumu paplašināšanu. Berlīne uzsvēra, ka apņēmusies panākt projekta īstenošanu. Kremlis norādīja, ka Vašingtonas eksteritoriālās sankcijas nav pieļaujamas, un apliecināja, – "Ziemeļu straume 2" tiks pabeigta.

Колташов оценил риторику Киева по "Северному потоку - 2"
Ziņu lente
0