Putnu gripas vīruss H5N8 kļūst bīstams cilvēkam

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā laikā jau vairākās valstīs fiksēti ļoti lipīgās putnu gripas H5N8 uzliesmojumi. Izrādījies, ka tas var pāriet arī uz cilvēka organismu.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Lielākais putnu gripas uzliesmojumus fiksēts Nīderlandē, putnu fabrikā Ziemeļbrabantes provincē, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz ziņu aģentūras RIA Novosti sniegto informāciju.

Valsts Lauksaimniecības ministrija pavēstīja, ka inficētajā putnu fabrikā atrodas aptuveni 35 tūkstoši putnu, viena kilometra rādiusā ir vēl divas fabrikas, kurās kopā tiek turēti vairāk nekā 96 tūkstoši vistu. Lai novērstu vīrusa izplatību, visi putnik tiks likvidēti, 10 kilometru rādiusā no putnu fermām izsludināta stingra karantīna.

Pērnā gada nogalē Landi departamentā Francijā, valsts dienvidaustrumos, varasiestādes bija spiestas likvidēt aptuveni sešus tūkstošus pīļu.

Лебедь-кликун на Лебедином озере, расположенном на территории государственного природного комплексного заказника Лебединый в Алтайском крае - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Latvijā reģistrēta putnu gripa: Jūrmalā atrasts ļoti patogēns paveids

Pirms dažām dienām, pastāstīja portāls ERR, putnu gripa fiksēta arī Igaunijā, uzņēmumā "Telo talu", Rietumviru apriņķa Viru-Nigulas pagastā. Likvidēti vairāk nekā 70 putni. Lauksaimniecības pārtikas departaments apstiprināja putnu gripas vīrusa H5N8 štammu, kura ārstēšanas metodes nav izstrādātas.

Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas "Rospotrebnadzor" vadītāja Anna Popova paziņoja, ka putnu gripas vīrusa jaunais patogēns А (H5N8) pārvarējis starpsugu barjeru – tagad tas spēj pāriet no putna pie cilvēka. Viņa atklāja, ka pirmie inficēšanās gadījumi ar jauno slimības ierosinātāju fiksēti septiņiem strādniekiem kādā putnu fabrikā Krievijā. Slimības klīniskā gaita viņiem bijusi viegla.

Par bīstamāko tiek uzskatīta vīrusa "otrā" mutācija, kad gripa pāries no cilvēka pie cilvēka. Tamlīdzīga situācija notika arī ar gripu H5N1 – tas nav augsti patogēns, tomēr tam ir ļoti augsta letalitāte – saskaņā ar PVO datiem, tā sasniedz 53%.

Krievijas zinātnieki jau sākuši darbu pie vakcīnas H5N8 profilaksei.

Ziņu lente
0