Krievija un Baltkrievija saskaņojusi naftas produktu pārkraušanas apjomu Krievijas ostās

CC BY-SA 3.0 / wikipedia /Jānis Vilniņš / Jelgavas stacija (cropped image)Железнодорожная станция Елгава
Железнодорожная станция Елгава - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienošanās projekts paredz, ka 2021. -2023. gadā baltkrievu kompānijas pārkraus Krievijas ostās vairāk nekā 9,8 miljonus tonnu kravu.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Vienošanās par baltkrievu naftas produktu pārkraušanas organizāciju Krievijas ostās tiks noslēgta 15. februārī, informēja Krievijas Satiksmes ministrija, vēsta RIA Novosti.

"Piecpadsmitajā februārī Krievijas Satiksmes ministrijā tiks noslēgta vienošanās par baltkrievu naftas produktu pārkraušanas organizāciju Krievijas ostās. Dokumentu parakstīs Krievijas transporta ministrs Vitālijs Saveļjevs un Baltkrievijas Republikas transporta un komunikācijas ministrs Aleksejs Avramenko," informēja resors.

Грузовые поезда на станции - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Ogļu no Krievijas vairs nebūs: Linkaits pastāstīja, par kādām kravām tagad cīnās Latvija

Vienošanās projekts paredz, ka 2021. -2023. gadā baltkrievu kompānijas pārkraus Krievijas ostās vairāk nekā 9,8 miljonus tonnu kravu. Runa ir par benzīnu, eļļu un mazutu.

27. janvārī Krievijas valdība apstiprināja vienošanos ar Baltkrieviju par baltkrievu naftas produktu pārvadāšanu un pārkraušanu Krievijas ostās 2021. -2023. gadā. Ziņots, ka Krievijas jūras termināļi un Baltkrievijas kravas nosūtītāji noslēgs ilgtermiņa līgumus ar nosacījumiem take or pay (ņem vai maksā). Tas nozīmē, ka gadījumā, ja piegādātājs nosūta un pārkrauj kravu mazākā apjomā, nekā bija saskaņots, Krievijas operatoram izmaksā līgumā paredzēto maksu par visu mēneša apjomu neatkarīgi no faktiskā.

Trīs gadu laikā paredzēts piegādāt 2,9 milj. tonnu mazuta no Mazirjas NPR un 0,96 milj. tonnu naftas produktu no Novopolockas NPR caur Sanktpēterburgas ostu. Ustjlugas osta pārkraus 4,3 milj. tonnu benzīna no Maziras NPR, 0,4 milj. tonnu gāzeļļas no Maziras NPR un 1,3 milj. tonnu no Novopolockas NPR. Līdz ostām naftas produktus piegādās ar dzelzceļa transportu.

Pēc Krievijas Dzelzceļa direktora vietnieka Alekseja Šilo vārdiem, Baltkrievijas NPR ražošanas dīzeļdegviela, visticamāk, pagaidām tiks pārkrauta caur Klaipēdu. "Taču mēs esam gatavi paņemt gan gaišos, gan tumšos naftas produktus," viņš piebilda.

Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2021
Kazahstānas uzņēmums aiziet no Ventspils un pārdod graudu termināli

Tāpat viņš informēja, ka naftas produktu pārvadājumu izmaksas no Baltkrievijas pa Krievijas Dzelzceļa infrastruktūru būs salīdzināmas ar Baltijas virzienu. No 2016. līdz 2025. gadam kompānija piešķir 50% atlaidi Baltkrievijas naftas produktu piegādei uz Krievijas ziemeļrietumu ostām.

Janvāra sākumā kļuva zināms, ka Baltkrievijas naftas kompānija (BNK) nolēma nepagarināt ilgtermiņa līgumu ar Lietuvas dzelzceļa kompāniju LTG Cargo (ietilpst Lietuvos gelezinkeliai grupā), kas piegādā tās naftas produktus uz Klaipēdas ostu.

Ziņu lente
0