Eiropas Savienība pieņēmusi pieteikumu vakcīnas "Sputnik V" reģistrācijai

© Sputnik / Максим Захаров / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина от коронавирусной инфекции "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак")
Российская вакцина от коронавирусной инфекции Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc nosacītas reģistrācijas un Eiropas Komisijas apstiprinājuma Krievijā izstrādāto vakcīnu būs iespējams centralizēti piegādāt ES.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Krievijas tiešo investīciju fonds (KTIF) iesniedzis pieteikumu vakcīnas "Sputnik V" reģistrācijai Eiropas Savienībā, un Briselē tas saņemts, fonds pastāstīja RIA Novosti.

19. janvārī Eiropas zāļu aģentūra (EMA) organizēja zinātnisku konsultāciju "Sputnik V" izstrādātājiem, pēc tam radās iespēja iesniegt pieteikumu reģistrācijai ES. KTIF to iesniedza 10 dienas vēlāk - 29. janvārī.

"Fonda rīcībā ir EMA oficiāls apstiprinājums par to, ka pieteikums pieņemts. Pieteikuma apstiprināšanas termiņus nosaka EMA," paskaidroja KTIF.

Вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
Eiropa noticējusi "Sputnik V". Vācija gatavojas iekasēt dividendes

Iepriekš otrdien EMA paziņoja RIA Novosti, ka pieteikums vēl nav ienācis.

Pēc preparāta nosacītas reģistrācijas un Eiropas Komisijas apstiprinājuma Krievijā izstrādāto vakcīnu būs iespējams centralizēti piegādāt ES. Savienība jau pirms pirmo apstiprināto vakcīnu parādīšanās pieņēma lēmumu par to centralizētu iepirkumu. Noslēgti līgumi ar sešiem ražotājiem.

Patlaban ES tirgū apstiprināti kompāniju Pfizer/BioNTech (līdz 600 milj. devu iepirkums), Moderna (160 milj. devu) un AstraZeneca (līdz 400 milj. devu) preparāti. Līdztekus EK noslēgusi līgumus par piegādēm ES no Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, CureVac, taču tās vēl nav iesniegušas pieteikumus (tuvākajā laikā to varētu izdarīt J&J).

Tātad ES valstis varēs saņemt vairāk nekā 2,3 miljardus devu vakcīnu koronavīrusa profilaksei. Plānots līdz vasaras beigām vakcinēt apmēram 70% eiropiešu. Tomēr pēdējās nedēļās ES saskārusies ar grūtībām - Pfizer/BioNTech un AstraZeneca piegādes kavējas. Šķēršļi varētu kavēt Briseles ambiciozos plānus vakcinācijas aspektā.

Ziņu lente
0