Politika

"Jautājums ir slēgts". Militārais politologs par Krievijas un ASV lēmumu par NEW START

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasАвтономная пусковая установка ПГРК "Ярс"
Автономная пусковая установка ПГРК Ярс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien KF un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens telefona sarunā pauda gandarījumu par valstu notām, kas vēstīja par vienošanos NEW START pagarināšanas aspektā.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Krievija un ASV vienojušās pagarināt Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu saskaņā ar Maskavas noteikumiem, informēja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

Šī jautājuma steidzams risinājums, neapšaubāmi, ir atzinīgi vērtējams, radio Sputnik ēterā uzsvēra Pļehanova vārdā nosauktās Krievijas Ekonomikas universitātes Politoloģijas un socioloģijas katedras vadītājs, militārais politologs Andrejs Koškins.

Президент США Джо Байден во время 59-й инаугурации президента в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Krievija un ASV vienojušās pagarināt līgumu NEW START

"Saskaņā ar mūsu noteikumiem: uz pieciem gadiem bez iepriekšējiem noteikumiem, bez jebkādiem papildinājumiem un kaut kādiem pielikumiem," viņš akcentēja.

"Vakar notika ASV prezidenta Džo Baidena telefona saruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tās rezultātā pieņemts lēmums, pārsvarā – no Savienoto Valstu puses, piektist visiem NEW START līguma noteikumiem, ko ieteica Krievijas Federācija. Proti, pagarināt līgumu bez jebkādiem noteikumiem. Var teikt, ka līgums jau ir pagarināts, jo gan no vienas, gan no otras puses iniciēts vienošanās ratifikācijas mehānisms. Tā sakot, jautājums ir slēgts. Es domāju, šāds ātrs lēmums nesīs labumu, vispirms – stabilizācijai pasaulē. Lai turpmāk būtu iespējams vair negraut stabilizācijas mehānismus, kā tas notika 45. prezidenta Donalda Trampa laikā, bet gan radīt jaunus, kas nodrošinātu bruņošanās sacensību savaldīšanu," teica Andrejs Koškins.

Otrdien KF un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens telefona sarunā pauda gandarījumu par valstu notām, kas vēstīja par vienošanos NEW START pagarināšanas aspektā.

Baltais nams informēja, ka abu valstu vadītāji uzdevuši saviem darbiniekiem steidzami strādāt, lai paspētu pagarināt dokumentu līdz 5. februārim.

Krievijas Valsts domes datu bāze liecina, ka Krievijas prezidents iesniedzis dokumentu ratifikācijai. Likumprojekts par līguma NEW START pagarināšanu paredz piecu gadu termiņu – līdz 2026. gada 5. februārim.

Избранный президент США Джозеф Байден с супругой Джилл Байден во время инаугурации  - Sputnik Latvija
Mediji ziņo: Baidens vēlas pagarināt līgumu NEW START uz pieciem gadiem

Krievijas un ASV līgums NEW START stājās spēkā 2011. gada 5. februārī. Tas paredz, ka abas puses samazina savus kodolarsenālus tā, lai pēc 7 gadiem un turpmāk bruņojuma kopapjoms nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 lādiņus un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Patlaban NEW START ir vienīgais spēkā esošais Krievijas un ASV līgums par bruņojuma ierobežošanu.

2020. gada 16. oktobrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja pagarināt līgumu uz gadu bez jebkādiem noteikumiem. Krievijas AM piebilda, ka Maskava ne tikai piedāvā pagarināt līgumu, bet arī gatava kopā ar ASV uzņemties saistības uz gadu iesaldēt esošo kodollādiņu skaitu.

Maskava uzsvēra, ka tas būs iespējams, ja tiks panākts lēmums par apbusēju "iesaldēšanu" un to nepavadīs nekādas tālākas ASV prasības.

Savukārt Vašingtona pieprasīja iesaistīt līgumā Ķīnu, tomēr vēlāk kļuva zināms, ka amerikāņu politiķi no saviem nodomiem atteikušies.

Ziņu lente
0