Zaigo un iepriecina. Kā izvēlēties un izrotāt eglīti Vērša gada priekšvakarā

CC BY-SA 2.0 / jacinta lluch valero / Новогодние игрушки
Новогодние игрушки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz Jaunajam gadam atlikušas pāris dienas – īstais brīdis nopirkt svētku eglīti. Par to, kā pareizi izvēlēties meža skaistuli un kāpēc tai vajadzētu askorbīnskābi, stāsta īsti zinātāji.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik.  Līdz Jaunajam gadam atlikušas pāris dienas – īstais brīdis nopirkt svētku eglīti. Par to, kā pareizi izvēlēties meža skaistuli un kāpēc tai vajadzētu askorbīnskābi, kādi Jaungada rotājumi modē šajā sezonā, kādas krāsas dekorā iepatiksies Vērsim, RIA Novosti stāsta Olga Raspopova.

Reiz mežā dzima eglīte

Tiem, kas dod priekšroku īstam, ne mākslīgam kokam, pieejamas gan dažādu sugu egles, gan priede. Egles smarža ir spilgta, "tā pati, bērnības smarža", bet skujas – īsas un asas, ātri nobirst, ka par kociņu neparūpēties. Tirdziņos pārsvarā pieejamas parastās egles.

Ламповый Новый год: в Эстонии установили елку из старых дорожных фонарей - Sputnik Latvija
Video
Gaišu Jauno gadu: Igaunijā parādījusies eglīte no ielu lukturiem

Ja gribas egli "kā filmā", it kā no pasaku atklātnēm izkāpušu, jāpameklē Nordmaņa baltegle. Vadims Čerņikovs, kurš jau gadiem nodarbojas ar eglīšu tirdzniecību, stāsta, ka tā piemērota cilvēkiem, kam ir bērni un mājdzīvnieki, - skujas ir mīkstākas, ne tik durstīgas. Jāpiebilst, ka nav jēgas pirkt baltegli podā – tās aug citā klimatiskajā zonā un mūsu malā neiedzīvosies.

Askorbīnskābe un duša

Ja eglīte iesaiņota, vajadzētu palūgt pārdevējam tīklu noņemt. Pārvelciet ar roku pa zariem. Ja nokritušas pāris skujas, tas ir nieks, ja vesela sauja, tādu koku labāk nepērciet. Eglīte var būt zaļa un kupla, taču, ja tā nedabū ūdeni, nobirs pēc trim dienām. Tāpat jāpavēro, vai uz tās nav pelējuma, sēnīšu vai sūnu. Griezuma vietai jābūt svaigai. Varat pat palūgt pārdevēju griezumu atjaunot.

Kociņam jārotā māja vismaz pusotru nedēļu, tāpēc dzīvu eglīti labāk pirkt pašās decembra beigās. Ja gribas, lai tā pastāvētu ilgāk, pasekojiet, lai mitruma līmenis istabā nekristos zem 40–45%.

"Eglīti jānovieto tālāk no radiatoriem vai kamīna. Ja nekas neiznāk, vismaz apsmidziniet ar vēsu ūdeni reizi dienā, tad arī smarža būs stiprāka," iesaka Vadims Čerņikovs. Starp citu, mēdz ieteikt arī izšķīdināt ūdenī pustableti askorbīnskābes.

Eglīte podiņā un egles zari

Pēdējos gados aktīvi augumā aug interesanta tendence – podā iestādīts koks, ko pēc tam var pārstādīt vasarnīcā, lauku mājā vai mežā. Iezīmējusies arī cita tendence – bieži pieprasīti ir egļu zari, kas agrāk tika uzskatīti par papildu preci.

Tas saistīts ne tikai ar ekonomiju vien. "Nebūs ne visi var ienest mājā koku. Piemēram, kaķi kļūst vai traki, ieraugot eglīti, un labprāt to ēd. Egļu zari ar patīkamu skuju smaršu ir lielisks kompromiss," stāsta Čerņikovs.

Dažkārt floristi egļu zarus papildina ar čiekuriem, sarkanām ogām, sārtām rozēm, iecukurotām sausām apelsīna šķēlītēm un eglīšu rotaļlietām.

Svētku salūts pirmās Jaungada egles iededzināšanas svinīgajā ceremonijā Jakutskā – tā sākas Krievijas festivāls Ziema sākas Jakutskā - Sputnik Latvija
Foto
Ak eglīte, ak eglīte... Ziemassvētku egles dažādās valstīs

Dabiskus materiālus lieliski izmantot, iesaiņojot Jaungada dāvanas.

"Lieliski rotājumi būs gan bērnu zīmējumi, gan konditorejas izstrādājumi, piemēram, piparkūkas," atzīmēja Jeļena Medvedņikova, interjera dizainere un Lielbritānijas dizaina augstskolas pasniedzēja.

Ķersimies vērsim pie radiem

Medvedņikova atgādināja, ka 2021. gada krāsas būs neitrāls pelēkais (Ultimate Gray) un dzīvespriecīgs dzeltenais (Illuminating). "Tātad padomājiet par zeltainiem un sudrabainiem eglītes rotājumiem. Turklāt tuvojas Metāliskā Vērša gads," viņa ietica.

Tomēr interjera dekoratore Diāna Muhatarova, gluži pretēji, iesaka neierobežot sevi ar zelta un sudraba gammu. Pēc viņas domām, Jaungada dekors jāuzskata par interjera daļu. "Ja dzīvoklis iekārtots minimālistiskā skandināvu stilā, ne īpaši veiksmīgi izskatīsies kupla un krāšņa egle, rotāta ar dekoru visās varavīksnes krāsās un virteņu jūkli," viņa paskaidroja.

Muhtarova ir pārliecinata, ka pats galvenais, izvēloties Jaungada dekoru, ir kvalitāte, nevis kvantitāte: "Lēti plastmasas vainagi padarīs prastu par izsmalcinātāko interjeru. Ja budžets ierobežots, labāk izvēlēties dabiskus materiālus, tos pašus egļu zarus. Tos var izmantot galda dekoram, papildinot ar lentēm vai mandarīniem. Vai izrotāt kāpnes, ja runa ir par māju."

Tās jums nav nekādas spēlītes

Eglītes rotāšanai ir vairāki pamatprincipi. Lielas lodes ieteicams kārt tuvāk stumbram un apakšā, mazās, gluži pretēji, – augstāk un tuvāk zaru galiņiem. Pēc tam var padomāt par kaltētiem augļiem, paštaisītām sniegpārsliņām. Rotaļlietas kariet pa spirāli – šāds paņēmiens vizuāli padarīt eglīti garāku.

Diāna Muhtarova ir pārliecināta, ka viselegantāk izskatās lampiņu virtenes ar nelielām diodēm, kas dod siltu baltu gaismu. Mirgojošas un daudzkrāsainas rada prastāku iespaidu.

Рождественская елка на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Grib uz Turciju, bet izdevīgāk ir uz Rīgu: ko Krievijas iedzīvotāji meklē Jaunajā gadā

Jāpiebilst, ka šogad saticīgi sadzīvo vairākas eglīšu rotaļlietu tendences. Pirmkārt, Muhtarova iesaka pievērst uzmanību keramikai, kas eglītē izskatās ļoti eleganti. Otrkārt, starp neparastiem jaunumiem ir rotaļlietas ar aromātu, dekori no vates un papjēmašē.

Dažas dārgas rotaļlietas, kas piešķirs kompozīcijai akcentu, var papildināt ar "fonu" – vienkāršākām un lētākām, lai eglīte šķistu aizpildīta. Ja dekora nav daudz, izvēlieties mākslīgu, sniega klātu koku, kas turklāt izskatīsies reprezentablāk.

Visbeidzot, pameklējiet pa bēniņiem un skapjaugšu vecus padomju laika retumus, kas palikuši no vecmāmiņām un vectētiņiem. Tādi retroelementi padarīs atmosfēru omulīgāku. Un tā mums ļoti noderēs, lai atvadītos un atstātu aiz muguras šo grūto gadu.

Ziņu lente
0