Baltijas valstis aptur ceļošanu uz Lielbritāniju

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovАэропорт Рига
Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija, Lietuva un Igaunija atceļ visus lidojumus uz Lielbritāniju un lūdz ES valstis rīkoties tāpat, repatriācijas reisi uz Latviju netiek plānoti.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Latvijas valdība pieņēma lēmumu par pasažieru ceļošanas apturēšanu uz un no Lielbritānijas, jo tajā tika konstatēts jaunais koronavīrusa paveids, teikts ziņojumā, kas publicēts Satiksmes ministrijas mājaslapā.

Pēc Latvijas Ārlietu ministrijas vadītāja Edgara Rinkēviča vārdiem, līdzīgus lēmumus šovakar pieņēma Lietuvas un Igaunijas valdības.

Rinkēvičs pauda nožēlu par nepieciešamību pieņemt šādu lēmumu, jo tā rada problēmas ceļotājiem, bet atgādināja, ka valdība vairākkārt ir brīdinājusi, ka ārpus valsts jāceļo tikai nepieciešamības gadījumā. Lēmums par repatriācijas reisiem tiks pieņemts pēc konsultācijām ar ekspertiem, tuvākajā laikā šādi reisi netiek plānoti.

No lidostas Rīga uz Lielbritāniju, un atpakaļ lidojumus veic aviokompānijas airBaltic, Ryanair un Wizzair. Līdz 2020. gada beigām airBaltic plānoja paveikt 22 lidojumus.

Tāpat Baltijas valstis vērsās pie ES ar ierosinājumu pieņemt vienotus lēmumus saistībā ar koronavīrusa jaunā paveida atklāšanu, informēja Lietuvas Ārlietu ministrijas vadītājs Gabrieļus Landsberģis savā Twitter lapā.

​"Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri vērsušies pie Vācijas, kas ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, ar lūgumu saskaņot un pieņemt vienotus lēmumus saistībā ar situāciju ar Apvienoto Karalisti (Lielbritānija), kurā izplātās jaunais koronavīrusa paveids," teikts paziņojumā Lietuvas Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri Gabrieļus Landsberģis, Edgars Rinkēvičs un Urmass Reinsalu piedāvā uzstāties ar vienotu ES pozīciju attiecībā uz reisiem no Lielbritānijas, iespējamo robežu slēgšanu un atklāšanu.

"Diemžēl šodien risinājumi ir ļoti sarežģīti un sarežģīti, kas skar daudzus cilvēkus. Bet mums nav izvēles - nav nekā svarīgāka un dārgāka par cilvēka dzīvību un veselību. Jauns vīrusa paveids ātri izplatās. Lietuvā mēs jau pārdzīvojam smagāko krīzi veselības aprūpes sistēmā. Pirmajā pavasara viļņa laikā ES dalībnieki pieņēma lēmumus patstāvīgi, kas noveda pie liela haosa un nenoteiktības. Mēs tiecamies pēc skaidrības, vienotām un koordinētām darbībām. Mēs lūdzam visus cilvēkus - palieciet mājās, tikai tad mēs varam cerēt, ka kontrolējam situāciju," resora vietne citē Landsberģa vārdus.

Аэропорт Хитроу в Лондоне - Sputnik Latvija
Vislipīgākais paveids: ES valstis aptur aviosatiksmi ar Lielbritāniju

Sestdien Lielbritānijas Jauno respiratoro vīrusu infekciju konsultatīvā padome apliecināja, ka valstī atklātais koronavīrusa paveids, ātrāk izplatās un pieprasa no iedzīvotājiem vēl lielāku piesardzību. Lai gan pēc iepriekšējiem novērtējumiem jaunais vīrusa paveids var būt par 70% lipīgāks, nekā parastais, nekas pagaidām neliecina par to, ka tas ir bīstamāks mirstības vai hospitalizācijas ziņā.

Daudzas ES valstis, kā arī Turcija un Izraēla Reisi apturēja aviosatiksmi ar Lielbritāniju, bet Saūda Arābija pieņem lēmumu uz nedēļu slēgt sauszemes robežu un apturēt visus starptautiskos lidojumus.

Duvras osta paziņoja par pasažieru un kravu prāmju satiksmes apturēšanu ar Eiropu. Līdzīgi pasākumi tiek veikti arī citās ostās. Uz 48 stundām slēgts dzelzceļa tunelis zem Lamanša.

Ziņu lente
0