Politika

"Var iznākt gluži pretēji". Politologs par padomu Baidenam Krievijas aspektā

© AFP 2023 / Saul LoebБывший вице-президент Джо Байден снимает селфи со сторонниками в Огайо
Бывший вице-президент Джо Байден снимает селфи со сторонниками в Огайо  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Analītiķis komentēja Donalda Trampa bijušās padomnieces padomu ASV jaunievēlētajam ASV prezidentam Džo Baidenam – neizturēties pret Krieviju ar nicinājumu.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Donalda Trampa bijusī asistente, bijusī Baltā nama vadītāja Eiropas un Krievijas jautājumos Fiona Hilla uzskata, ka jaunievēlētajam ASV prezidentam Džo Baidenam nevajadzētu atkārtot amerikāņu bijušā līdera Baraka Obamas kļūdas attiecībās ar Maskavu, vēsta New York Times.

Hilla pauda pārliecību, ka Baidenam vajadzētu izvēlēties citu pieeju.

Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija
Mest pie malas nicinājumu. Trampa bijusī padomniece devusi padomu Baidenam

 "Obamas attieksme pret Krieviju bija ļoti nicinoša, viņš to sauca par reģionālu lielvalsti. Viņi (Obamas administrācija – red.) negribēja pārlieku daudz par Krieviju," atzīmēja Hilla.

Pēc viņas domām, kopš Obamas prezidentūras laikiem "pasaule ir pilnībā mainījusies".

"Viņiem būs jādomā citādi," Hilla ieteica jaunajai Savienoto Valstu elitei.

Krievijas Politisko un ekonomisko sakaru aģentūras vadošais analītiķis Mihails Neižmakovs komentēja politiķes viedokli.

"Šie izteikumi liecina, ka plānots ņemt vērā Krievijas augošo ietekmi, tās jaunās iespējas, pateicoties aktīvajam darbam Tuvajos Austrumos, operācijas Sīrijā un tā tālāk. Tomēr mēs atceramies, ka tā pati Fiona Hilla savas publiskās eksperta darbības laikā nereti ļoti vēsi atsaucās par Krieviju un tās vadību – atsauksim atmiņā viņas pārmetumus par "elastības trūkumu". Tas viss rāda, ka amerikāņu ekspertu un politiskajās aprindās, no vienas puses ir cilvēki, kuri atzīst Krievijas jaunās iespējas ietekmēt situāciju pasaulē un pēcpadomju telpā. No otras puses, tas nenozīmē, ka pat šie eksperti ieteiks izmantot mīkstāku politiku attiecībās ar Krieviju.

Tātad var iznākt gluži pretēji – viņi pieprasīs stingrāku līniju attiecībās ar Maskavu," konstatēja Mihails Neižmakovs.

Viņš uzskata, ka Džo Baidenam būs grūtāk veidot attiecības ar Maskavu, nekā savulaik – Barakam Obamam.

"Grūtāk arī tāpēc, ka laikā, kas aizritējis kopš Obamas administrācijas, sankciju, apsūdzību un savstarpējās attiecībās liktu šķēršļu nasta ir kļuvusi smagāka," atgādināja analītiķis.

Elektoru kolēģijas balsojuma rezultātā Džo Baidens saņēma 306 balsis, tādējādi apstiprinot mediju provizoriski izsludināto uzvaru 3. novembrī aizritējušajās prezidenta vēlēšanās. Ja 6. janvārī elektoru balsojuma rezultāts tiks apstiprināts, Baidena inaugurācijai saskaņā ar Konstitūciju jānotiek 20. janvārī.

Ziņu lente
0