Politika

Elektoru kolēģija apstiprina Baidena uzvaru

© AFP / MARK MAKELAПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais ASV prezidents Džo Baidens atgādināja, ka balsošanā saņēmis 306 vēlētāju balsis - daudz vairāk nekā 270, kas ir ievēlēšanai minimāls skaits, un aicināja esošo prezidentu Donaldu Trampu cienīt vēlēšanu rezultātus.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. Elektoru kolēģijas balsojums apstiprinājis Džo Baidena (Demokrātiskā partija) uzvaru, viņš kļūs par ASV 46. prezidentu, vēsta RIA Novosti.

Baidens saņēma 306 balsis pret esošā prezidenta Donalda Trampa 232 balsīm.

"Šodien elektoru kolēģijas locekļi atdeva savas balsis par prezidentu un viceprezidentu. Un atkal tiesiskuma princips, mūsu konstitūcija un tautas griba guva virsroku. Mūsu demokrātija, kuru apspiedēja, kurai draudēja - izrādīja sevi noturīgu, patiesu un stipru," - rakstīja Baidens savā Twitter lapā.

​Elektori balsoja atsevišķi savos štatos. Vēlēšanas šobrīd tika izcīnītas bez "negodīgiem" vēlētājiem, kuri nobalsotu ne tā, kā viņiem lika vēlētāji (iepriekšējās vēlēšanās, pirmo reizi kopš 1808. gada, tādu elektoru bija 10 — seši nobalsoja par Klintoni, divi par Trampu, divi par neatkarīgiem kandidātiem). Visu štatu elektori, kur Tramps apstrīdējis Baidena uzvaru, nobalsoja par Baidenu: Arizona, Viskonsina, Džordžija, Mičigana, Nevada un Pensilvānija kopumā piešķīra Baidenam 79 balsis.

Balsošanas rezultāti kļuva zināmi uzreiz, oficiāli to apstiprinās kongresa kopējā sesija 6. janvārī.

Dažas minūtes pēc tam, kad Baidens saņēmis nepieciešamās 270 balsis, Tramps paziņoja par ģenerālprokurora Viljama Barra demisiju.

Barrs aizstāvēja Trampu no neskaitāmajām izmeklēšanām, bet pēc tam, kad viņš paziņojis, ka ASV prezidenta vēlēšanās nebija lielu pārkāpumu, sāka baumot par viņa atlaišanu.

Tramps neatzīst sakāvi un turpina apstrīdēt rezultātus dažādos štatos, taču elektoru balsojums diez vai ļaus viņam mainīt vēlēšanu rezultātu. ASV Augstākā tiesa iepriekš noraidīja Teksasas prasību pārskatīt vēlēšanu rezultātus.

Выборы президента США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps izdarījis nāvējošu triecienu: Amerika vairs netic medijiem

Uzstājoties Delavērā, Baidens atgādināja, ka balsošanā saņēmis 306 elektoru balsis - daudz vairāk nekā 270, kas bija nepieciešamas prezidenta ievēlēšanai, un aicināja esošo prezidentu Donaldu Trampu cienīt vēlēšanu rezultātus.

"Trīssimt sešas vēlētāju balsis tas ir tieši tas pats elektoru balsu skaits, ko Donalds Tramps un viceprezidents (Maiks) Penss ieguva 2016. gadā. Tolaik prezidents Tramps nosauca elektoru skaitu par "sagraujošu". Pēc viņa paša standartiem šie rezultāti tolaik skaidri apstiprināja uzvaru, un es atļāvos pieņemt, ka arī tagad tā ir," paziņoja Baidens.

Viņš nosodīja Teksasas prasību atcelt vēlēšanu rezultātus četros štatos, kuru jau iepriekš noraidīja Augstākā tiesa.

Baidena inaugurācija notiks 20. janvārī.

Ziņu lente
0