"Šausmīgs stāvoklis": NI salīdzināja ledlaužus ASV un Krievijā

© Foto : vk.com / MarineTrafficЛедокол "Балтика"
Ледокол Балтика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV ledlaužu flotes stāvoklis ir šausmīgs, valsts netiek galā ar plānu, kas paredz novecojušo kuģu nomaiņu un ledlaužu flotes paplašināšanu, vēsta mediji.

RĪGA, 10. decembris — Sputnik. ASV ledlaužu flotes "stāvoklis ir šausmīgs, un tās nākotne nedāvā cerību uz pārmaiņām", stāsta publivists Brendons Volss materiālā amerikāņu žurnālam National Interest.

Raksta autors uzsvēra, ka ASV Krasta apsardzes rīcībā ir divi kuģi: ledlauzis "Healy", kas bija spiests pārtraukt ieplānoto reisu pa Arktiku pēc ugunsgrēka uz kuģa augusta vidū, bet pēdējais ekspluatācijai piemērotais ledlauzis "Polar Star" strādā kopš 70. gadiem.

"Salīdzinājumā ar Krievijas floti, kurā ir 40 šāda veida kuģi, Savienotās Valstis iespēju ziņā būtiski atpaliek," Volsa teikto citēja RIA Novosti.

Publicists uzskata, ka ASV netiek galā ar plānu, kas paredz novecojušo kuģu nomaiņu un ledlaužu flotes paplašināšanu, pārsvarā finansējuma trūkuma dēļ.

Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Krieviem to ir desmitiem, mums – divi": joma, kurā ASV bezcerīgi atpalikušas no Krievijas

"Plāns paredz, ka parādīsies tikai trīs smagie un trīs vidējie kuģi, – tas trīskāršos ASV tagadējās flotes apmērus, tomēr noblāv salīdzinājumā ar Krievijas floti," viņš apgalvoja.

Volss pastāstīja arī par citām grūtībām, kas saistītas ar plānu. Cita starpā viņš vēsta, ka visiem ledlaužiem būs dīzeļelektriskās spēkiekārtas, savukārt Krievijas flotē pārsvarā tiek izmantotas kodolkonstrukcijas. Publicists pauda neizpratni par lēmumu izvēlēties tādas iekārtas ekonomiski attīstīto ASV kuģiem. Volss secināja, ka pašreizējai Savienoto Valstu stratēģijai Arktikā pietrūkst tālredzības un ambīciju.

Ziņu lente
0