Eiropas Komisija apstiprinājusi līgumu par vakcīnas iepirkumu ES dalībvalstu vārdā

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdien, 25. novembrī Eiropas Komisija visu Eiropas Savienības dalībvalstu vārdā apstiprinājusi vienošanos ar Moderna par vakcīnas iepirkumu. Vispirms plānots iepirkt 80 miljonus devu, pēc tam pasūtīt vēl līdz 80 milj. devu.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Vakcīna tiks piegādāta visām ES dalībvalstīm, tiklīdz būs pierādīts, ka tā ir droša un efektīvi cīnās ar Covid-19, vēsta Mixnews.lv.

Patlaban Eiropas Savienība noslēgusi līdzīgas vienošanās ar farmaceitiskajām kompānijām "AstraZeneca", "Sanofi-GSK", "Janssen Pharmaceutica NV" un "BioNTech-Pfizer", kā arī apstiprinājusi līgumu ar "CureVac". Plašais variantu spektrs garantē, ka Eiropa būs labi sagatavota vakcinācijai, tiklīdz būs pierādīta vakcīnas drošība un efektivitāte. Tāpat dalībvalstis var pieņemt lēmumu arī par vakcīnas ziedojumiem valstīm ar zemu un vidēju ienākumu līmeni vai nodot to citām Eiropas valstīm.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Rietumu vakcīnu pret Covid-19 ražotāji nosauca cenas: Krievijas Sputnik V būs lētāka

"Moderna" ir ASV kompānija, kuras vakcīnu tehnoloģijas pamatā ir informatīvās RNS molekulas, kas tiek transportētas uz šūnām ar lipīdu nanodaļiņu palīdzību.

Vakcīnu ražošnas platforma izstrādāta pēdējos desmit gadus. Galvenais princips – izmantot šo molekulu kā informācijas nesēju. Pateicoties tai, organisms var patstāvīgi izstrādāt olbaltumvielas un radīt pastāvīgu imunitāti pret Covid-19.

Iepriekš vēstīts, ka pirmās vakcīnas koronavīrusa profilaksei varētu parādīties Latvijā 2021. gada pirmajā ceturksnī. Vispirms tiks vakcinēti riska grupas iekļautie cilvēki. Līdz gada beigām valstī varētu būt pieejamas jau vairāku ražotāju vakcīnas.

Ziņu lente
0