Politika

Džo Baidens var palīdzēt "Ziemeļu straumei 2"? Polijas baisais sapnis

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donalda Trampa četri prezidentūras gadi bijuši ļoti sarežģīti Maskavas un Vašingtoinas attiecību ziņā. Ar Džo Baidenu perspektīvas nav labākas. Tomēr atsevišķos aspektos tomēr ir iespējama iekustēšanās. Un tas liek ļoti saspringt… Poljiai.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. "Ziemeļu straume 2", lai arī jau gadu nevar normāli tikt būvēta dažādu politisko šķēršļu un sankciju dēļ, joprojām neļauj mierīgi gulēt daudziem ietekmīgiem cilvēkiem dažādās pasaules valstīs. Savukārt Polijai šis cauruļvads, acīmredzot, ir kļuvis par īstu nakts murgu. Citādi nevar izskaidrot to, cik stipri tur pārdzīvo par projekta likteni. Sliktā nozīmē. Izdevums Dziennik Gazeta Prawna laidusi klajā uztraukuma pilnu materiālu, kurā pievērš uzmanību baisai varbūtībai, ka Džo Baidens atteiksies no skarba sankciju spiediena uz "Ziemeļu straumi 2", ja tomēr kļūs par ASV līderi, raksta radio Sputnik autore Svetlana Holodnova.

Директор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов - Sputnik Latvija
Eksperts: eiropieši parādījuši savu viedokli par "Ziemeļu straumi 2"

No vienas puses skatoties, tas ir neloģisks pieņēmums, jo tieši pretošanās Krievijai jautājumos visās jomās Amerikas republikāņi un demokrāti demonstrē pārsteidzošu vienbalsīgumu. Un pat draudzīgi piekrita iekļaut nacionālajā aizsardzības budžetā punktu par šķēršļu likšanu gāzesvada būvniecībai. No otras puses, Polijas žurnālisti raizējas: redz, visas šīs skaļās deklarācijas par nodomiem tieši deklarāciju statusā arī var palikt, savukārt Baidens, ja vēlēsies sakārtot un uzlabot Trampa administrācijas sabojātās attiecības ar Berlīni, var arī mīkstināt sankciju cilpu uz Krievijas un Vācijas projekta metaforiskā kakla. Un arī Vācija cieši turas pie projekta, neraugoties pat uz situāciju ar Alekseju Navaļniju, kura slimībā VFR varasiestādes apsūdz Maskavu. Tas jau arī ir skaidrs: Eiropas valstij patiešām ir nepieciešama gāze, sevišķi nodomu fonā atteikties no oglēm un atomenerģijas. Un Amerikas SDG neder, jo pandēmijas fonā sašķidrinātās degvielas ražotāji paši sākuši atteikties no piegādēm un pat apturēt uzņēmumus, jo cieš kolosālus zaudējumus.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija glābj "Ziemeļu straumi 2"

Īsāk sakot, "trubas" atbloķēšanas draudi, pēc Polijas analītiķu domām, atnāca no turienes, no kurienes negaidīja – no Vašingtonas. Un vēl arī vairāk nekā simts ietekmīgu Amerikas politiķu, ierēdņu un diplomātu augustā atklātā vēstulē aicināja Balto namu pārskatīt mijiedarbības  stratēģiju ar Krieviju, norādot, ka ir jāsāk kaut kā konstruktīvi sadarboties ar Kremli, jo "sapņu Krieviju" (ērtu un visam piekrītošu) Savienotās Valstis var tā arī nesagaidīt nekad. "Vanagi", protams, toreiz deva savu kareivīgo atbildi šim paziņojumam, taču parakstītāju skaits bija trīs reizes mazāks un viņu statuss bija zemāks.

Patiesībā, spriest par Džo Baidena hipotētiskajām darbībām ASV prezidenta amatā vēl ir pāragri – vēl nav skaidrs, kad un kā viņš ieņems vietu Ovālajā kabinetā. Savukārt Polijai gribas ieteikt nedaudz aizmirst par tematu "kas tur "Gazprom" darās" un pievērst beidzot uzmanību savām lietām, kuras, lai cik pārsteidzoši tas nebūtu, nebūt  ne visas ir saistītas ar "Ziemeļu straumi 2".

Ziņu lente
0