Eksperts paskaidroja, kāpēc ar "Ziemeļu straumes 2" būvniecību var nesteigties

© © Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубоукладочное судно Solitaire
Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālists atzīmēja, ka ar vienu cauruļvadu izbūves kuģi projektu nav iespējams pabeigt ātri, taču Krievijas kompānijai nav iemesla steigai.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Enerģētikas lietu eksperts Boriss Marcinkēvičs pastāstīja, kāpēc "Gazprom" var nesteigties ar gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības pabeigšanu, vēsta RIA Novosti.

Speciālists atzīmēja, ka ar vienu cauruļvadu izbūves kuģi projektu nav iespējams pabeigt ātri, taču Krievijas kompānijai nav iemesla steigai.

""Gazprom" nav nekādas nepieciešamības steigties, jo (gāzesvada) Jamala – Eiropa un Ukrainas GTS tranzīta jaudas, saskaņā ar vienošanos, ar pazemes glabātuvju aizpildījuma līmeni Eiropas teritorijā šo sezonu ļauj pārvarēt absolūti bez steigas," sacīja Marcinkēvičs sarunā ar Sputnik Lietuva.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
VFR vēstniecība Krievijā: "Ziemeļu straume 2" būs svarīga Vācijai vismaz līdz 2050. gadam

Turklāt eksperts pieņem, ka "Ziemeļu straumes 2" būvniecība kļūs par pēdējo Krievijas un Eiropas Savienības savstarpējo projektu, jo ES "cītīgi, apņēmīgi demonstrē sevi kā nedrošu ekonomisko partneri".

"Ziemeļu straume 2" – gāzesvads ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā tiek būvēts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall" finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Pret "Ziemeļu straumi 2" aktīvi iebilst ASV, kas cenšas palielināt savas sašķidrinātās gāzes piegādes ES. Aizvadītā gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret projektu un pieprasīja nekavējoties pārtraukt gāzesvada būvdarbus. Šveices kompānija "Allseas" gandrīz nekavējoties paziņoja, ka pārtrauc darbus. Patlaban ASV paplašinājusi ierobežojumus pret projektu.

Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" tiek būvēts visas Eiropas enerģētiskās drošības interesēs. Projektu atbalsta Vācija.

Ziņu lente
0