Eiropas Savienībā noteikuši iespējamos vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanas termiņus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atgriešanās pie normālas dzīves ES valstīs nenotiks uzreiz pēc efektīvas un drošas vakcīnas parādīšanās.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Vakcinācija pret koronavīrusu Eiropas Savienībā var sākties nākamā gada aprīlī, paziņoja trešdienas video preses konferencē Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena.

"Pēc optimistiska scenārija mēs varam mēnesī piegādāt no 20 līdz 50 miljoniem dozu (vakcīnu) Eiropas pilsoņiem, piegādes var sākties jau aprīlī," sacīja fon der Leiena.

​Viņa paziņoja, ka "situācija ir ļoti nopietna visās ES valstīs".

"Vīruss ātri izplatās Eiropā. Mēs jau atrodamies dziļi otrajā vilnī. Šobrīd Eiropā ir inficēts vairāk nekā 1,1 miljons cilvēku, un mūsu prognozes ir tādas, ka šie skaitļi strauji pieaugs turpmāko 2-3 nedēļu laikā," paziņoja fon der Leiena.

Taču viņa atzīmēja, ka cilvēku neapmierinātība ar pasākumiem, kas tiek ieviesti vīrusa apturēšanai, kļūst arvien lielāka, "viņi maksā ļoti augstu cenu – sociālo un ekonomisko". Pēc Eiropas Komisijas vadītājas sacītā, personīgās brīvības ierobežojumi, kas tika ieviesti pandēmijas apkarošanai "radījuši ietekmi uz daudzu cilvēku psihi", taču šobrīd nav laiks tos mīkstināt.

Vakcīna nav panaceja

Viņas speciālais padomnieks, mikrobiologs Pīter Pijots paziņoja, ka "situācija ir ļoti nopietna un būs vēl sliktāk, ja mēs steidzami neveiksim nopietnākus pasākumus", un aicināja ES iedzīvotājus sagatavoties Ziemassvētkiem Covid-19 izplatības izraisīto ierobežojumu apstākļos.

Pašlaik Eiropas Komisija ir parakstījusi trīs potenciālās vakcīnas pret koronavīrusu iegādes līgumus ar kompānijām AstraZeneca, Johnson & Johnson un Sanofi GSK. Viena no perspektīvākajām vakcīnām skaitās Francijas Sanofi un britu GSK izstrādājamā vakcīna. Savstarpējā paziņojumā kompānijas iepriekš atzīmēja, ka cer iesniegt pieteikumu licencei jau 2021. gada pirmajā pusē, ja visas izmēģinājumu stadijas noritēs veiksmīgi.

Pijots paziņoja, ka kopumā izmēģinājumus iziet 11 vakcīnas.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Kā jūtas brīvprātīgie, kuri pirmie izmēģināja Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

"Es ceru, ka līdz gada beigām mēs zināsim, cik tās ir efektīvas. Pateicoties vienošanām ar kompānijām, kuras nodarbojas ar šo vakcīnu izstrādi, visiem pilsoņiem būs piekļuve šīm vakcīnām," sacīja Pijots.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ir nepieciešamas šo preparātu efektivitātes un drošuma garantijas.

Tomēr viņš brīdina, ka atgriešanās pie normālas dzīves ES valstīs nenotiks uzreiz pēc efektīvas un drošas vakcīnas parādīšanās.

Tāpat viņš atzina, ka nav zināms, uz cik ilgu laiku vakcīna nodrošinās imunitāti.

"Mēs nezinām, cik ilgi varētu saglabāties imunitāte – gadu, piecus, desmit, uz mūžu, - mēs to vienkārši nezinām," atzīmēja Pijots.

Ziņu lente
0