ASV kodola spēlē iesaistās Vācija: KF Aizsardzības ministrijā paziņoja par rupju pārkāpumu

© U.S. Federal GovernmentИспытания ядерного оружия
Испытания ядерного оружия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācībās ar taktisko kodolieroču pielietošanas apgūšanu ASV ievilkušas "ne kodola" alianses valstis, kas rupjš Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārkāpums.

RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas informāciju, Vācija, kura nav kodola valsts, tika iesaistīta NATO mācībās Steadfast Noon un Resilient Guard, kuru gaitā tika apgūti Amerikas taktisko kodolieroču pielietošanas elementi, vēsta RIA Novosti.

Krievijas Aizsardzības ministrijā asi nosodīja Vācijas dalību, norādot uz to, ka ne kodola valstu iesaistīšana šāda rakstura mācībās, kuru gaitā tiek apgūti amerikāņu taktisko kodolieroču pielietošanas elementi, ir rupjākais Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārkāpums.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
"Vajag vismaz papūlēties": eksperts uzskata, ka pārrunas par NEW START ir iespējamas

Iestādē uzsvēra, ka šādu soļi "ved pie kodolieroču pielietošanas sliekšņa pazemināšanas, provocē tālāku spriedzes pieaugumu uz saskarsmes līnijas Krievija – NATO un negatīvi ietekmē uzticības līmeni Eiropā".

Šajā sakarā 23. oktobrī Vācijas vēstniecības Maskavā atašejs aizsardzības jautājumos tika izsaukts uz KF Aizsardzības ministru. Viņam tika izklāstīta Maskavas pozīcija šajā asajā jautājumā.

Iepriekš KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova brīfingā paziņoja, ka Maskava pievērsa uzmanību informācijai medijos par NATO mācību Steadfast Noon aizvadīšanu Vācijas teritorijā oktobra otrajā dekādē.

Zaharova atzīmēja, ka izvietotie ASV kodola līdzekļi turpina būt ne tikai VFR, bet arī Beļģijā, Nīderlandē, Itālijā un Turcijā, turklāt amerikāņi modernizē savas kodola aviācijas bumbas, savukārt NATO Eiropas dalībvalstis – lidmašīnas, kuras spēj nest šādus ieročus.

Maskavā uzsver, ka krīzes situācijas apstākļos ieroču kontroles jomā neierobežota savu militāro potenciālu palielināšana, ko rosina atsevišķas valstis un to sabiedrotie, un izaicinošā kodola misiju apgūšanas prakse nodara kaitējumu starptautiskajai drošībai, destabilizē situāciju pasaulē un spēj novest pie katastrofālām sekām.

Šajā sakarā KF ĀM oficiālā pārstāve vērsās pie NATO struktūrām, kuras nodarbojas ar "pretošanos kaut kādiem Krievijas informācijas draudiem", ar piedāvājumu izmantot savus resursus, lai pastāstītu Eiropas iedzīvotājiem plašāk par aizritējušajām mācībām, lai eiropieši saprastu, kādas mācības notiek viņu teritorijā un virs viņu galvām.

Ziņu lente
0