PTO pārskatījusi vispasaules tirdzniecības lejupslīdi koronavīrusa pandēmijas apstākļos

© FABRICE COFFRINI / AFPШтаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария
Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tirdzniecība pasaulē uzrāda atjaunošanās pazīmes pēc dziļās lejupslīdes, ko radījusi Covid-19 pandēmija. PTO-parskatijusi

RĪGA, 10. oktobris - Sputnik. Pasaules tirdzniecības organizācija uzlabojusi prognozes par vispasaules tirdzniecības lejupslīdes apjomiem, ko radījusi Covid-19 pandēmija. Patlaban prognozes liecina par kritumu 9,2% apmērā, taču tagad eksperti uzskata, ka 2021. gadā gaidāms pieaugums tikai par 7,2%. Par to liecina PTO pārskats, vēsta RIA Novosti.

Aprīlī organizācija uzskatīja, ka vispasaules tirdzniecības apjomi 2020. gadā var kristies par 13-32% atbilsoši pandēmijas attīstības scenārijam, taču izaugsme 2021. gadā tika vērtēta 21,3% apmērā.

"PTO prognozē preču vispasaules tirdzniecības apjoma kritumu par 9,2% 2020 gadā, ar tālāko izaugsmi 7,2% apmērā 2021. gadā. Šim vērtējumam raksturīga neparasti augsta nenoteiktības pakāpe, jo tas atkarīgs no pandēmijas attīstības un valdības reakcijas uz to," teikts dokumentā.

Pārskata autori atzīmē, ka tirdzniecība pasaulē uzrāda atjaunošanās pazīmes pēc dziļās lejupslīdes, ko radījusi Covid-19 pandēmija, tomēr PTO eksperti brīdina: jebkādai atdzimšanai var kaitēt ilgstošie pandēmijas efekti.

Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sliktāk par vidējo Eiropā: pamata optimismam Latvijas ekonomikā nav

"Pašreizējie dati paredz prognozējamu kritumu šogad, kas būs mazāk nopietns nekā kritums par 12,9%, ko paredzēja optimistiskākais no abiem PTO tirdzniecības prognozē aprīlī aprakstītajiem scenārijiem," precizēja eksperti.

Organizācijas dati rāda, ka augstie tirdzniecības rādītāji jūnijā un jūlijā dāvāja zināmu optimismu jautājumā par vispārējo tirdzniecības pieaugumu 2020. gadā. "Ar Covid-19 saistīto preču tirdzniecības pieaugums šajos mēnešos bija īpaši augsts, un tas liecina par tirdzniecības spēku palīdzēt valdībām saņemt vajadzīgās piegādes," ziņoja PTO.

Pie tam atzīmēts, ka prognoze nākamajam gadam ir pezimistiskāka nekā agrākais izaugsmes vērtējums 21,3% apmērā, jo preču tirdzniecība 2021. gadā būs ievērojami zemāka nekā bija gaidāms pirms pandēmijas.

Ziņu lente
0