Bloomberg: ASV kompānija piedalījās portālu bloķēšanā Baltkrievijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasВозле ЦИК Белоруссии выстроилась очередь граждан для подачи обращений
Возле ЦИК Белоруссии выстроилась очередь граждан для подачи обращений - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek apgalvots, ka ASV firmas pārstāvji klātienē tikās ar republikas oficiālajām personām, pēc kā piegādāja Minskai nepieciešamo aprīkojumu.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Amerikas kompānija Sandvine it kā sniegusi Baltkrievijas varasiestādēm tehnoloģijas portālu bloķēšanai valstī prezidenta vēlēšanu laikā, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Bloomberg un tā informācijas avotiem.

Tiek apgalvots, ka ASV firmas pārstāvji klātienē tikās ar republikas oficiālajām personām, pēc kā piegādāja Minskai nepieciešamo aprīkojumu.

Дом правительства  - Sputnik Latvija
Politika
Politologs nosauca valstis, kuras ir ieinteresētas varas maiņā Baltkrievijā

Sandvine atturējās no komentāru sniegšanas Bloomberg, uz aģentūras komentāra sniegšanas pieprasījumu neatbildēja arī Baltkrievijas IeM.

Problēmas ar Internetu sākās visā republikā prezidenta vēlēšanu laikā 9. augustā. Tostarp slikto sakaru dēļ ne vienmēr lejupielādējās portālu, tostarp valsts iestāžu portālu, saturs, nestrādāja meklēšanas sistēmas un YouTube, bija traucējumi arī ziņapmaiņas lietotnēs. 12. augusta rītā Minskā pilnībā tika atjaunota mobilā Interneta un sociālo tīklu darbība.

Republikas Sakaru un informatizācijas ministrija ziņoja, ka laika posmā no 9. līdz 11. augustam tika reģistrēta "ievērojama abonentu piekļuves ierobežošana Interneta tīkla servisiem un resursiem sakarā ar daudziem kiberuzbrukumiem Baltkrievijas operatoru elektrosakaru tīklu infrastruktūrai un valsts iestāžu organizāciju portāliem".

Turklāt viens no Baltkrievijas mobilo sakaru operatoriem A1 vairākas reizes samazināja sava 3G tīkla caurlaidspēju Minskā pēc valsts iestāžu prasības nacionālās drošības nodrošināšanas nolūkos. Pēcāk operators ziņoja par piekļuves Internetam atjaunošanu.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Politika
"Notiek spēle": kāpēc ES bloķētas sankcijas pret Baltkrieviju

Tāpat tika ziņots, ka Informācijas ministrija ierobežoja republikas lietotāju piekļuvi vairāku mediju un politisko kustību portāliem. Saskaņā ar Baltkrievijas portāla tut.by datiem, toreiz sarakstā iekļuva vairāk nekā 70 resursu, ieskaitot populāro VPN servisu portāli.

Opozīcijas masveida protesta akcijas visā Baltkrievijā sākās 9. augustā, pēc prezidenta vēlēšanām, kurās sesto reizi uzvarēja esošais Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko. Saskaņā ar CVK datiem, viņš ieguva 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarēja Svetlana Tihanovska. Pirmajās dienās kārtības sargi apspieda protestētāju akcijas, kuri nepiekrita rezultātiem. Pēc tam tiesībsargājošās iestādes pārstāja izdzenāt mītiņus un pielietot spēka metodes.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, pirmajās dienās tika aizturēts vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Republikas IeM ziņoja, ka nekārtību laikā cieta simtiem cilvēku, no tiem vairāk nekā 120 kārtības sargu, savukārt trīs protestētāji gāja bojā.

Ziņu lente
0