"Tā būs vienkāršāk": eksperts pastāstīja par Krievijas tarifiem Baltkrievijas tranzītam

© Foto : vk / Станислав МитраховичВедущий эксперт Фонда Национальной энергетической безопасности, эксперт Финансового университета при правительстве РФ Станислав Митрахович
Ведущий эксперт Фонда Национальной энергетической безопасности, эксперт Финансового университета при правительстве РФ Станислав Митрахович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava vairākkārt piedāvājusi Minskai pārorientēt eksporta plūsmas uz Krievijas ostām, taču bija nepieciešama tāda situācija kā pašlaik, lai pamudinātu Baltkrieviju pieņemt lēmumu.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Līdz septembra beigām tiks izstrādāti savstarpēji izdevīgi apstākļi Baltkrievijas naftas produktu tranzīta pārorientācijai, informēja Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks. Viņš norādīja, ka varētu būt runa par 3-4 miljoniem tonnu gadā un brīva jauda Baltkrievijas naftas produktu pārkraušanai ir pieejama.

Ja tranzīts tiks pārorientēts, tas būs vērā ņemams panākums Krievijai, vēl ciešāk saistīs to ar Baltkrieviju un ļaus nopelnīt Krievijas operatoriem, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Krievijas valdības Finanšu universitātes un Nacionālās enerģētiskās drošības fonda eksperts Staņislavs Mitrahovičs.

Viņš atgādināja, ka Krievija jau vairākus gadus piedāvājusi Baltkrievijai pārorientēt tās eksporta plūsmas – gan naftas produktus, gan kālija minerālmēslus uz Krievijas ostām: Baltijas jūrā Krievijai ir liela, moderna osta Ustjlugā (piemēŗam, tā ir lielāka nekā trīs dziļūdens ostas Ukrainā kopā ņemtas), ir Primorska.

"Baltkrievija ilgu laiku nepiekrita atteikties no sadarbības ar Lietuvu, turklāt lielākoties ceļš bija īsāks. Lai arī Krievija piedāvāja atlaides un atgādināja par sabiedroto valstu līgumu, bija vajadzīga tāda situācija kā patlaban, lai pieņemtu šo lēmumu," teica Mitrahovičs.

Eksperts konstatēja, ka Krievija varētu piedāvāt atlaides pārvadājumiem pa dzelzceļu, lai Baltkrievijai būtu vienkāršāk pārvest savu tranzītu uz Krieviju. "Tā kā tarifus Krievijā apstiprina Federālais antimonopolais dienests, tai piederēs galavārds," paskaidroja Mitrahovičs.

1. septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pastāstīja, ka Minska izstrādā ekonomiskos lēmumus atbildei uz Baltijas valstu sankcijām, un cita starpā tiek izvērtēta Baltkrievijas kravu tranzīta pārorientēšana uz Krieviju. "Mēs necīnīsimies par to, lai mūs tur ielaistu. Mēs vienkārši mēģināsim atrisināt šo problēmu ekonomiski. Stāsta, ka tas būs dārgāk Baltkrievijai (pārorientēt savas kravas no Baltijas ostām uz Krieviju – red.). Protams, mums būs mazliet neizdevīgi. Taču mēs taču varam vienoties ar Krieviju par tarifiem, un viņi no mūsu kravu pārkraušanas apjomiem tik un tā gūs labumu," atzīmēja Lukašenko.

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Politika
Lukašenko pastāstīja par robežu slēgšanu ar Rietumiem un "ķilkstošajiem" baltiešiem

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Митрахович рассказал о российских тарифах для белорусского транзита
Ziņu lente
0