Bloomberg uzzinājusi, kāds ir Merkeles viedoklis par projektu "Ziemeļu straume 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas kancleres koalīcija neatbalstīs aicinājumus iesaldēt projektu, jo būvdarbus atbalsta Vācijas rūpniecības nozare.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdošais bloks KDS/KSS un Vācijas Sociāldemokrātiskā partija neatbalstīs prasības atteikties no gāzesvada "Ziemeļu straume 2" pabeigšanas, informēja RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg.

Iepriekš konservatīvi noskaņotais Kristigi demokrātiskās savienības līdera kandidāts Frīdrihs Mercs ieteica noteikt divus gadus ilgu moratoriju gāzesvada būvdarbiem sakarā ar situāciju ap Alekseju Navaļniju.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai "Novičok" izšķirs "Ziemeļu straumes 2" likteni?

Saskaņā ar aģentūras informācijas avotiem Bundestāgā, Merkeles koalīcija neatbalstīs aicinājumus iesaldēt projektu, jo būvdarbus atbalsta Vācijas rūpniecības nozare. Turklāt dziļie sakari starp abām valstīm, it īpaši vācu sociāldemokrātu vidū, diezin vai ļaus kaitēt "Ziemeļu straumes 2" realizācijai.

Vēl viens svarīgs faktors – ASV naidīgā nostāja pret gāzesvadu un gaidāmais spiediens. Par to netieši liecina Vācijas ekonomikas austrumu komitejas sniegtā informācija par Merkeles lūgumu nesaistīt projekta īstenošanu ar situāciju ap Navaļniju.

Vēl viens svarīgs iemesls, kura dēļ Vācijas valdība neplāno atteikties no cauruļvada, - projekta izjukšanas gadījumā nāksies izmaksāt kompensāciju.

Alekseja Navaļnija hospitalizācija

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijam ir toksiska saindēšanās. Omskas mediķi nekonstatēja nekādas indes vai to pēdas pacienta asinīs un urīnā. Slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Vācijā paziņoja, ka Navaļnijs esot saindēts ar "Novičok" indi

Pēc Krievijas un Vācijas ārstu konsīlija un Navaļnija stāvokļa stabilizēšanas tuviniekiem tika dota atļauja nogādāt viņu Vācijā.

Dažas dienas pēc blogera pārvešanas uz Vāciju valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, apgalvoja, ka viņš esot "saindēts" ar substanci no militāro vielu grupas "Novičok". Kremlis šajā kontekstā norādīja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem. Ām akcentēja, ka Krievijas gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu par situāciju.

Krievijas ārsti ieteica vācu mediķiem veidot kopīgu ekspertu grupu, lai izpētītu Navaļnija stāvokli. Atbilde vēl joprojām nav saņemta.

Gāzesvads "Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straume". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

ASV uzstājas pret projektu "Ziemeļu straume 2", jo tiecas uzspiest Eiropas valstīm savas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes. Pērnā gada beigās Amerikas varasiestādes pieņēma aizsardzības budžetu, kurš paredzēja sankciju ieviešanu attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās gāzesvada izbūvē. Tas lika atteikties no darbu veikšanas Šveices kompānijai Allseas.

А. Навальный госпитализирован в реанимацию в Омске - Sputnik Latvija
Pierādiet vai atvainojieties: KF atbildēja uz Lietuvas ĀM vadītāja vārdiem par Navaļniju

Pie tam projektu atbalsta Vācija un Austrija, kuras ir ieinteresētas stabilās degvielas piegādēs. Par būvniecību uzstājas arī Norvēģija, kurai pieder 30% akciju kompānijā Kvaerner – vienā no izbūves darbu veicējiem.

"Gazprom" iepriekš paziņoja, ka spēs pašu spēkiem pabeigt gāzesvada būvniecību. Viens no iespējamajiem variantiem paredz enkura cauruļvada izbūves kuģa dalību cita kuģa pavadībā – ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu, kura spēj noturēt kuģi nepieciešamajā punktā bez enkuriem un tauvošanās. Šo lomu var izpildīt "Fortuna", kas pieder kompānijai MRTS, un "Akademik Cherskiy".

Ziņu lente
0