Lavrovs: Lietuva pārkāpusi visas robežas centienos sakaitēt situāciju Baltkrievijā

© Photo Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva centienos sakaitēt situāciju Baltkrievijā pārkāpj visas robežas un darbā ar bijušo prezidenta kandidāti Svetlanu Tihanovsku izmanto metodes, kas pārkāpj republikas suverenitāti, uzskata Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Rietumvalstu līderu paziņojumi Baltkrievijas kontekstā ir neētiski, taču Lietuva ir pārkāpusi visas pieklājības robežas, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta RIA Novosti.

Официальный представитель МИД Белоруссии Анатолий Глаз у входа в здание МИД Белоруссии в Минске - Sputnik Latvija
Baltkrievijas ĀM: Baltijas valstu viedoklim mūsu acīs ir aizvien mazāka nozīme

1. septembrī Lavrovs uzrunāja Krievijas ĀM Maskavas starptautisko attiecību institūta, kā arī Diplomātiskās akadēmijas pirmā kursa studentus, profesorus un pasniedzējus.

Komentējot situāciju Baltkrievijā, politiķis paziņoja, ka republikas pilsoņiem vajadzīga iespēja pašiem atrisināt savas problēmas bez ārējas iejaukšanās. Visas problēmas, kas satrauc baltkrievu sabiedrību, ir jārisina dialoga ietvaros. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ierosinājis konstitucionālo reformu. Pēc Maskavas domām, tā ir forma, kuras ietvaros var organizēt dialogu ar pilsonisko sabiedrību, atzīmēja Lavrovs.

Ministrs akcentēja, ka daži rietumvalstu līderu paziņojumi Baltkrievijas kontekstā ir neētiski, republikā nav nepieciešamības meklēt citu valstu starpniecības pakalpojumus situācijas pārvarēšanai, bet mēģinājumi piespiest Minsku ar sankciju palīdzību nav pieļaujami.

"Paskatieties, kā par situāciju Baltkrievijā izsakās NATO ģenerālsekretārs, Eiropas Savienības pārstāvji, Rietumu līderi, kas nokļuvuši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas vadībā. Kādas pamācības izteiktas tonī, kas nepieļauj pat mazākās šaubas, ka visi pārējie varētu to neuzskatīt par pamācību," teica ministrs. Lavrovs piebilda, ka Maskava tam pievērš uzmanību un uzskata par "elementāru diplomātisko iemaņu" trūkumu. "Tas ir neētiski principā ne tikai no diplomātiskā, bet arī no cilvēciskā viedokļa," teica ministrs.

Īpaši ministrs izcēla Lietuvu.

"Manuprāt, mūsu lietuviešu kaimiņi jau pārkāpuši visas pieklājības robežas. Mums ir pamats uzskatīt, ka viņi ar Svetlanu Tihanovskas kundzi strādā nebūt ne ar demokrātiskām metodēm, un metodēm, kurās ne īpaši izpaužas cieņa pret Baltkrievijas Republiku," teica Lavrovs.

Krievija uzskata, ka nav nepieciešamības piesaistīt citas valstis kā starpniekus pašreizējās situācijas atrisināšanai Baltkrievijā, atzīmēja ministrs.

Viņš uzsvēra: " Baltkrievijas tautai ir visas iespējas patstāvīgi atrisināt šo problēmu. Jā, ir jautājumi, ko nepieciešams apspriest – tas ir skaidrs. Taču mēģināt nekavējoties tēlot kaut kādu tiesneša lomu, kā to mēģina darīt mūsu kolēģi Rietumos, nekavējoties pasludināt savus spriedumus, mēģināt tos izpildīt, ieviešot sankcijas un citus draudus, - to mēs uzskatām par nepieļaujamu mūsdienu pasaulē."

Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
Krievijas un Baltkrievijas prezidenti ieplānojuši tikšanos Maskavā

Ministrs konstatēja, ka tāds "stils" parādās Baltkrievijas kaimiņiem, it īpaši tiem, kuri vēlas piesaistīt visus ES locekļus savai stingrajai antilukašenko platformai.

"Mēs zinām, ka tas rada nopietnu diskomfortu vecās Eiropas valstīm, kas izprot nepieciešamību rīkoties līdzsvaroti un kam rupja, tieša un atklāta iejaukšanās jebkuras valsts iekšējās lietās tomēr rada zināmu neērtības sajūtu," teica Lavrovs.

Piemēram, viņš atzīmēja, ka dažas Eiropas valstis, pārsvarā – Baltija pieprasa, lai Baltkrievijas vadība piekristu EDSO starpniecībai. Tomēr rodas jautājums: "Bet kāpēc patiesībā EDSO neaizbrauca novērot vēlēšanas Baltkrievijas Republikā, kurp tika uzaicināta?" "Mums paziņoja, ka uzaicinājums saņemts par vēlu. Taču patiesībā "vēlu" – tas bija mēnesis pirms vēlēšanām," atgādināja Krievijas ārlietu ministrs.

Pēc viņa vārdiem, "EDSO nepastāv nekādas prasības, saskaņā ar kurām novērotājus vajadzētu uzaicināt agrāk nekā mēnesi iepriekš, tur vispār nav norādīti nekādi parametri."

Ziņu lente
0