"Lukašenko nekad nepiedos": Lietuva var zaudēt "ekonomikas dievu"

© Sputnik / Денис КишиневскийТерминал СПГ в Клайпеде, архивное фото
Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Baltijas valsts zaudēs tranzītu no Baltkrievijas, to gaida drūmas sekas, uzskata eksperts Vasilijs Koltašovs.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Baltkrievijas kravu plūsmu pārorientēšana no Lietuvas ostām var negatīvi ietekmēt Baltijas valsts ekonomiku, uzskata Jaunās sabiedrības institūta Politekonomisko pētījumu centra vadītājs Vasilijs Koltašovs. Savu viedokli viņš atklāja Baltnews.lt.

Pēc viņa domām, Lietuva ieņem īpašu stāvokli Eiropas Savienībā. Atšķirībā no Čehijas vai Polijas tai nav īpašu ekonomisko privilēģiju.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Lietuva atbildējusi uz Lukašenko draudiem

"Tā ir valsts, kam jānes visi cīņā ar pēcpadomju valstīm austrumos ciestie zaudējumi: tas ir, Eiropas Savienība īsteno ekspansijas politiku, bet par to jāmaksā Lietuvai. Tāda ir valsts vieta Eiropas sistēmā. Ja Lietuva paliks bez Baltkrievijas kravām un zaudēs šo tranzītu, to gaida drumas sekas. Lukašenko bija tās dievs un labdaris ekonomikā," paziņoja Koltašovs.

Jaunās sabiedrības institūta Politekonomisko pētījumu centra vadītājs uzskata, ka Minska var pārorientēt kravu plūsmu. Tranzīts var iet caur Latviju vai, piemēram, caur Ļeņingradas apgabala ostām.

Eksperts pauda pārliecību, ka kravas var iet apkārt Lietuvai pat neskatoties uz to, ka valsts nodrošina īsāko ceļu līdz Baltijas jūrai.

"Domāju, ka Lukašenko nekad nepiedos. Pie tam ne tikai Lukašenko, bet arī Baltkrievijas augstākā birokrātija, kurai tas ir dzīvības un nāves jautājums," viņš teica.

Vienlaikus, pēc Koltašova domām, Baltkrievijas atbildes sankcijas var skart arī tās ekonomiku, jo valsts nevar atteikties no naftas pārstrādes produktu piegādēm Eiropas tirgū. Viņš piebilda, ka Lukašenko ir ieinteresēts saglabāt maksimālo eksporta līmeni.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents ieteica atteikties no tranzīta caur Polijas un Lietuvas ostām par labu citiem maršrutiem. Viņš pauda pārliecību, ka kravu plūsmas no Baltkrievijas veido 30% Lietuvas budžeta, un norādīja, ka ES valstim nevajadzētu biedēt Baltkrieviju ar sankcijām, jo Minsk air gatava atbildēt.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
"Pārāk labi dzīvo": Lukašenko atstās Lietuvu bez minerālmēslu un benzīna tranzīta

Pēdējos mēnešos Lietuva centās nopelnīt uz Maskavas un Minskas domstarpību rēķina, kas izcēlās naftas cenu jautājumā – Klaipēdas ostā ieradās naftas kravas, ko pēc tam pa dzelzceļu transportēja uz Baltkrievijas teritoriju. Eksperti vairākkārt atzīmēja, ka Lietuvas ostas patlaban dzīvo arī uz Baltkrievijas tranzīta rēķina, kas ienes tām jūtamus ienākumus.

Lietuva uzskata, ka sankcijas var kaitēt pašai Baltkrievijai. Tādu viedokli pauda valsts premjerministrs Sauļus Skvernelis un ekonomikas ministrs Rimants Sinkēvičs.

Savukārt Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta analītiķis Aleksejs Avdoņins novērtēja caur Klaipēdas ostu organizētā importa un eksporta kopējo vērtību vairāk nekā desmit miljardu dolāru apmērā. Pēc viņa domām, kravu pārorientēšana būs izdevīga, ja Krievijas loģistikas kompānijas un ostas piedāvās Minskai optimālas cenas.

Ziņu lente
0