Krievijas un Baltkrievijas prezidenti ieplānojuši tikšanos Maskavā

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasЗвезда на Спасской башне Московского Кремля.
Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Krievijas un Baltkrievijas prezidentu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko tikšanās precīzs datums vēl nav zināms.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs informēja aģentūru RIA Novosti par prezidenta plāniem tikties ar Baltkrievijas kolēģi Aleksandru Lukašenko.

Krievijas un Baltkrievijas prezidenti vienojušies tikties Maskavā tuvāko nedēļu laikā. Precīzs tikšanās datums vēl nav zināms.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM atbildēja uz igauņu politiķa izteikumiem par diktātu Baltkrievijā

Kremļa preses dienests pastāstīja, ka Putins un Lukašenko tālruņa sarunas laikā apstiprinājuši vienprātīgu apņemšanos stiprināt Krievijas un Baltkrievijas sabiedroto attiecības un paplašināt savstarpēji izdevīgu sadarbību visos virzienos.

Iepriekš Putins intervijā žurnālistam Sergejam Briļovam iezīmēja Maskavas viedokli jautājumā par prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā.

Viņš uzsvēra, ka Maskava atzīst 9. augustā aizritējušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu leģitimitāti.

Putins atgādināja, ka Baltkrievijas vadība aicināja novērotājus no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas apmeklēt vēlēšanas, taču tie kaut kāda iemesla dēļ neieradās. Pēc Krievijas līdera domām, šis fakts var uzvedināt uz domām par to, ka viedoklis par vēlēšanu rezultātiem bija sagatavots iepriekš.

Tāpat iepriekš Putins konstatēja, ka Krievijas attieksme pret notikumiem Baltkrievijā ir ieturētāka nekā ES un ASV paustais viedoklis, jo baltkrievi ir miermīlīga tauta un paši spēj atrisināt savas problēmas miera ceļā.

Protesti Baltkrievijā

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Centrālā vēlēšanu komisija infomēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Ziņu lente
0