Lietuvā paziņoja, ka Lukašenko plāns novirzīt kravas kaitēs Minskai

© Sputnik / Андрей Александров / Pāriet pie mediju bankasКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas Ekonomikas ministrijas vadītāja domām, Minskai derētu aprēķināt ekonomiskos zaudējumu un izvērtēt izdevību, kuru nes Klaipēdas osta.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministrs Rimants Sinkevičs komentēja Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko ieceri novirzīt visas Baltkrievijas kravu plūsmas no Lietuvas ostām uz citām, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Ekonomikas un inovācijas ministrijas preses dienestu.

Iepriekš Baltkrievijas līderis paziņoja, ka valsts varasiestādes sagatavos atbildi iespējamajām ES sankcijām. Pēc viņa sacītā, kravu plūsmas no Baltkrievijas viedo 30% Lietuvas budžeta. Lukašenko pateica, ka Minska "parādīs, kas ir sankcijas", savukārt Baltkrieviju ar ierobežojošajiem pasākumiem iebiedēt neizdosies.

"Baltkrievijas kravas Klaipēdas ostā sastāda aptuveni 30%. Tādēļ, pieņemot lēmumu par atteikšanos no kravu pārvadājumiem, Baltkrievijai ir jāaprēķina ekonomiskie zaudējumi un jāizvērtē komercizdevība, kuru sniedz Klaipēdas osta. Tāpat Baltkrievijai ir jāņem vērā, ka, ja tā pieņems šo ekonomiski neizdevīgo lēmumu, tā sodīs pati sevi, jo tas radīs būtisku ietekmi uz valsts ekonomiku," paziņoja Sinkevičs.

Pēc ministra domām, ja Minska oficiāli atteiksies no kravu pārvadājumiem cauri Klaipēdas ostai, ES valstis varētu reaģēt uz šo soli ar atbildes sankcijām. Tomēr, kā uzskata Sinkevičs, piemērot tās pagaidām ir pāragri, un šie ierobežojumi ir jāpiemēro pret atsevišķām personām, nevis jāskar visa Baltkrievijas ekonomika.

Sinkevičs atzīmēja, ka gadījumā, ja Baltkrievija novirzīs kravu plūsmas no Lietuvas ostām, cietīs Klaipēdas ostas stividorkompānijas, Lietuvos geležinkeliai (Lietuvas dzelzceļa kompānija) un pati Klaipēdas osta. Tomēr ministrs apgalvo, ka esošajā situācijā Lietuvas uzņēmējiem jājūtas mierīgi, viņiem briesmas nedraud.

Taču, kā Sputnik Lietuva intervijā atzīmēja politologs Kirills Koktišs, patiesībā Minskas nodoms novirzīt kravas iecirtīs Lietuvai ļoti spēcīgi. Savukārt Latvija, kura pacentās pašā sākumā distancēties no situācijas Baltkrievijā un nekurināt to, atšķirībā no Viļņas, var noraut īstu ekonomisku džekpotu.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
"Pārāk labi dzīvo": Lukašenko atstās Lietuvu bez minerālmēslu un benzīna tranzīta

Pēc Baltkrievijā uzsāktajiem protestiem prezidenta vēlēšanu fonā Eiropas Savienības un dažas citas valstis nosauca balsojumu par "neleģitīmu", bet tā rezultātus – par "falsificētiem", un paziņoja par gatavību ieviest sankcijas pret Minsku. Uz ierobežojošajiem pasākumiem īpaši uzstāj Baltijas valstis, pārsvarā Lietuva, kā arī Polija.

Viļņā tiek gatavots sankciju saraksts, kurš ietvers 118 uzvārdus, tostarp tajā iekļaus arī pašu Lukašenko.

Pēdējo mēnešu laikā Lietuva centās nopelnīt uz domstarpību rēķina starp Maskavu un Minsku naftas cenu dēļ. Tieši Klaipēdas ostā ieradās kravas ar šo degvielu, kuras pēc tam pa dzelzceļu tik transportētas uz Baltkrievijas teritoriju. Tostarp, kā daudzkārt atzīmējuši eksperti, Lietuvas ostas šobrīd dzīvo tostarp uz Baltkrievijas tranzīta rēķina, kurš nes tām ievērojamus ienākumus.

Iepriekš Lietuvas premjeres Sauļus Skvernelis paziņoja, ka lēmumi, par kuriem šodien runā Lukašenko, pirmām kārtām kaitēs pašai Baltkrievijai, ja tie beigās tomēr tiks pieņemti.

Ziņu lente
0